Ukrainan sodan tapahtumat 2. heinäkuuta

Ukrainan joukot vetäytyivät Severodonetskista tasan viikko sitten – tältä siellä näyttää nyt 4:13
Ukrainan joukot vetäytyivät Severodonetskista tasan viikko sitten – tältä siellä näyttää nyt.

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa 2. heinäkuuta.

  • Ukraina syyttää Venäjän käyttäneen Käärmesaarella fosforipommeja 
  • Von der Leyen: Ukrainalla on erittäin selkeä eurooppalainen näkökulma
  • Indonesia tarjoutuu toimimaan diplomaattisena siltana Ukrainan ja Venäjän välillä
  • Ainakin 21 ihmistä kuollut Venäjän ohjusiskussa Odessan alueella – Zelenskyi syyttää Venäjää terrorismista
  • Syyria on tunnustanut Itä-Ukrainan separatistialeet itsenäisksi
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022
  • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

Sunnuntain seuranta löytyy täältä.

21.40: Lukashenka väittää Ukrainan ampuneen ohjuksia kohti Valko-Venäjää

Valko-Venäjän itsevaltainen johtaja Aljaksandr Lukashenka väittää maansa armeijan pudottaneen joitakin päiviä sitten ohjuksia, jotka oli ammuttu Ukrainan puolelta.

Asiasta kertoi Valko-Venäjän valtiollinen uutistoimisto Belta.

Lukashenka ei tarkentanut, missä väitetty ohjusisku olisi tapahtunut, kertoi BBC.

Viime viikolla Ukraina sanoi, että Valko-Venäjän puolelta oli ammuttu ohjuksia Ukrainan puoleiselle raja-alueelle. Lue lisää tästä artikkelista.

18.55: Venäjä teki Käärmesaarelle uusia iskuja

Ukrainan asevoimat syyttää Venäjän tehneen eilen Käärmesaarella iskuja fosforipommeja käyttäen. Asevoimien tiedotteen yhteydessä julkaistiin video, jossa lentokone näyttää pudottavan pommeja saarelle ainakin kahdesti. Iskujen jälkeen saaren ylle näyttää videolla nousevan valkoisia juovia. 

Päivää aiemmin Venäjän oli kerrottu vetäneen joukkonsa Mustallamerellä sijaitsevalta saarelta. Lue lisää täältä

Ukraina julkaisi videon, jolla sen mukaan Venäjän iskut Käärmesaarelle näkyvät:

Venäjä teki Käärmesaarelle uusia iskuja – Ukraina julkaisi videon, jolla sen mukaan näkyy fosforipommeja 0:47

17.57: Ukrainan armeija kiistää separatistien väitteet Lysytshanskin saarrosta ja sanoo kaupungin olevan sen joukkojen hallinnassa

Ukrainan armeija sanoo taistelujen riehuvan kiivaina Lysytshanskin kaupungin ympärillä Itä-Ukrainassa. Se kuitenkin kiistää Venäjän tukemien separatistien väitteet, joiden mukaan kaupunki olisi saarrettu.

– Lysytshansk on Ukrainan armeijan hallinnassa, sanoi Ukrainan kansalliskaartin tiedottaja Ruslan Muzytshuk.

Luhanskin alueen kuvernööri Serhi Haidai sanoi Venäjän joukkojen moukaroivan Lysytshanskin kaupunkia. Tarkoituksena on kaataa viimeinen vastarinnan linnake Luhanskin maakunnassa, kirjoittaa Guardian-lehti.

Britannian sotilastiedustelun tämän päivän raportissa puolestaan sanotaan Venäjän joukkojen edenneen hieman Lysytshanskin ympärillä. Lisäksi kerrotaan, että alueella jatkuvat ilma- ja tykistöiskut. 

17.36: Ukraina kertoo löytäneensä Venäjän sotilasvoimien tietoja sisältävän kovalevyn

Ukrainan rajavartiosto kertoi lauantaina ukrainalaisjoukkojen löytäneen Tshernihivin alueelta kovalevyn, jossa on sisällä yli 100 gigabitin edestä tietoja Venäjän sotilasjoukoista.

Rajavartioston mukaan asiakirjoissa on muun muassa tietoja ilmatorjuntayksiköistä Moskovan lähellä sekä henkilötietoja. Lue lisää asiasta täältä.

15.29: Ukrainassa alasammutuista venäläishävittäjistä taotaan avaimenperiä

Ukrainalainen mainostyöläinen Yuri Vysoven takoo tuhotuista venäläisistä Su-34-hävittäjistä avaimenperiä. Avaimenperiä hän kaupittelee ulkomailla ja avaimenperistä saadut rahat menevät sodan tukemiseen.

– Näiden avaimenperien ainutlaatuisuus piilee siinä, että ne on valmistettu oikeista venäläishävittäjien jäännöksistä. Lahja niille, jotka auttoivat meitä, Vysoven kertoo Reutersille.

Avaimenperät ovat noin kymmenen senttimetrin mittaisia ja niihin on painettu hävittäjän profiilikuva sekä sarjanumero.

Vysovenin mukaan avaimenperillä olisi kerätty jo 20 000–30 000 dollaria. Hänen mukaansa ihmiset haluavat lahjoittaa lisää.

Reuters kertoo, että yhden avaimenperän hinta on tuhat dollaria eli noin 960 euroa.

13.25 Venäjän puolustusministeriö ilmoitti tuhonneensa viisi Ukrainan armeijan komentopaikkaa

Venäjän puolustusministeriö on ilmoittanut, että sen joukot tuhosivat viisi Ukrainan armeijan komentopaikkaa Donbasissa ja Mykolaivin alueella, kertoo .

Ministeriön mukaan Venäjän ilmavoimat iskivät ukrainalaiseen ase- ja varustetukikohtaan Harkovassa.

Väitteitä ei ole vahvistettu riippumattomasti.

10.52: Brittiarvio: Venäjä on käyttänyt viime päivien iskuissa epätarkkoja ohjuksia

Venäjä on käyttänyt viime päivien iskuissaan Ukrainassa ohjuksia, jotka eivät sovi tarkkoihin iskuihin, arvioi Britannian sotilastiedustelu raportissaan.

Maanantaina Ukrainan keskiosassa Krementshukissa ostoskeskukseen osunut ohjus oli sotilastiedustelun mukaan valvontakameramateriaalin perusteella hyvin todennäköisesti Kh-32-ohjus.

Sitä ei ole optimoitu iskemään tarkasti maakohteisiin etenkään kaupunkiympäristössä, raportissa kerrotaan.

Loppuviikosta Odessan alueella käytettiin brittitiedustelun mukaan todennäköisesti vielä epätarkempia neuvostoaikaisia Kh-22-ohjuksia. Raportissa arvioidaan, että niillä on lähes varmasti aiheutettu viime viikkoina toistuvasti siviiliuhreja.

Tiedustelupalvelu jakoi raportin Twitterissä

8.25: Venäjä pommittanut Ukrainan Slavjanskia palopommeilla

Venäjä on pommittanut Ukrainan Slavjanskin kaupunkia palopommeilla, ilmenee Twitterissä jaetussa videossa. Videon jakoi Yhdysvaltain merijalkaväessä palvellut sotilas. Video on julkaistu alun perin Telegramissa Vorposte-ryhmässä.

5.25: Zelenskyi syyttää Venäjää terrorismista yli 20 ihmistä surmanneiden ohjusiskujen jälkeen 

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi syyttää Venäjää terrorismista yli 20 ihmisen saatua surmansa ohjusiskuissa Etelä-Ukrainassa.

Hän painotti puheessaan iskujen olleen tarkoituksellisia, ei epähuomiossa tehtyjä tai minkäänlainen virhe. Presidentti sanoi kolmen ohjuksen osuneen tavalliseen yhdeksänkerroksiseen asuinrakennukseen, jossa kukaan ei piilotellut aseita tai sotilasvarusteita.

Lue aiheesta lisää täältä.

5.10: Ukraina syyttää Venäjän käyttäneen Käärmesaarella fosforipommeja 

Ukrainan asevoimat syyttää Venäjän tehneen eilen Käärmesaarella iskuja fosforipommeja käyttäen. Asevoimien tiedotteen yhteydessä julkaistiin video, jossa lentokone näyttää pudottavan pommeja saarelle ainakin kahdesti. Iskujen jälkeen saaren ylle näyttää videolla nousevan valkoisia juovia.

Lue aiheesta lisää täältä.

23.20: Kiovan koulujen ovet avautuvat syyskuussa

Kiovassa koulut aiotaan avata syyskuussa uuden lukukauden alussa, kertoivat kaupungin viranomaiset tänään.

Venäjän aloitettua hyökkäyssodan 24. helmikuuta pääkaupungin koululaiset siirtyivät etäopetukseen. Tällä haavaa koululaiset ovat kesälomalla.

– Uuden kouluvuoden tärkein tehtävä on oppilaiden ja opettajien turvallisuus, sanoi Kiovan opetus- ja tiedeosaston johtaja Olena Fidanjan lausunnossaan.

Hänen mukaansa koulujen lähistöt tarkastetaan räjähteiden varalta ja pommisuojat varustetaan vedellä, lääkkeillä ja muilla tarpeellisilla tarvikkeilla.

23.18: Zelenskyi: Odessan alueen isku oli tietoinen terroriteko

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi, että Venäjän ohjusiskut Odessan alueelle olivat tietoinen "terroriteko".

– Tämä ei ollut satunnainen isku, jollaisena Venäjän media yrittää sen esittää, Zelenskyi sanoi BBC:n mukaan.

– Tämä oli kohdennettu isku, Venäjän tekemä terroriteko, suoraan sanoen kaupunkejamme ja kyliämme vastaan, ihmisiämme, aikuisia ja lapsia vastaan, Zelenskyi lisäsi.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba sanoi Twitterissä Odessan alueen ohjusiskuihin viitaten, että terroristivaltio Venäjä jatkaa sotaansa siviilejä vastaan.

– Kehotan kumppaneita antamaan Ukrainalle moderneja ohjuspuolustusjärjestelmiä niin pian kuin mahdollista. Auttakaa meitä pelastamaan henkiä ja lopettamaan tämä sota, Kuleba tviittasi.

23.17: Yli 20 ihmistä kuoli ja kymmeniä haavoittui Venäjän ohjusiskuissa Odessan alueella 

Etelä-Ukrainan Odessan alueella ainakin 21 ihmistä kuoli ja kymmeniä haavoittui Venäjän ohjusiskuissa tänään. Uhrimäärä on tarkentunut päivän aikana. Sairaalaan kuljetettiin lähes 40 ihmistä. Heidän joukossaan oli viranomaisten mukaan kuusi lasta.

Iskut osuivat Serhiivkan kaupunkiin, joka sijaitsee noin 80 kilometriä Odessan kaupungista etelään.

Ukrainan valtion hätäpalvelu kertoi, että esimerkiksi yhdeksänkerroksiseen asuinrakennukseen osuneessa ohjusiskussa kuoli toistakymmentä ihmistä. Ainakin 30 ihmisen kerrottiin haavoittuneen varhain perjantaina tapahtuneessa iskussa.

Hätäpalvelu kertoi myös, että useita kuoli ja yksi haavoittui toisen venäläisohjuksen osuttua alueella sijaitsevaan vapaa-ajankeskukseen.

Iskut tehtiin lentokoneista, joka saapuivat Mustaltamereltä, kertoi Odessan alueellisen sotilashallinnon neuvonantaja Serhi Brattshuk.

– Pahin mahdollinen uhkakuva tapahtui. Kaksi strategista lentokonetta tuli Odessan alueelle, Brattshuk sanoi televisiohaastattelussa.

Harkovan alueella ainakin neljä ihmistä kuoli ja kolme haavoittui Venäjän iskuissa kuluneen vuorokauden aikana, sanoi alueen kuvernööri Oleh Synjehubov Telegramissa perjantaina aamupäivällä.

Maanantaina Venäjän isku ostoskeskukseen Keski-Ukrainan Krementshukissa vaati ainakin 18 kuolonuhria.

Lue lisää perjantain käänteistä täältä

Lue myös:

    Uusimmat