Ukrainan sodan tapahtumat 1. heinäkuuta

Liettualaiset varautuvat sotaan – Grudzinskas kuulee Venäjän sotaharjoitukset kotiinsa 3:46
Liettualaiset varautuvat sotaan – Grudzinskas kuulee Venäjän sotaharjoitukset kotiinsa.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa 1. heinäkuuta.

  • Von der Leyen: Ukrainalla on erittäin selkeä eurooppalainen näkökulma
  • Indonesia tarjoutuu toimimaan diplomaattisena siltana Ukrainan ja Venäjän välillä
  • Ainakin 21 ihmistä kuollut Venäjän ohjusiskussa Odessan alueella
  • Amnestyn mukaan ohjusisku teatteriin Mariupolissa maaliskuussa on sotarikos
  • Syyria on tunnustanut Itä-Ukrainan separatistialeet itsenäisksi
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022
  • Putin: Venäjälle ei ole ongelma, jos Suomi ja Ruotsi liittyvät sotilasliitto Natoon, mutta vastatoimia on luvassa 
  • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

Lauantain seuranta löytyy täältä

23.20: Kiovan koulujen ovet avautuvat syyskuussa

Kiovassa koulut aiotaan avata syyskuussa uuden lukukauden alussa, kertoivat kaupungin viranomaiset tänään.

Venäjän aloitettua hyökkäyssodan 24. helmikuuta pääkaupungin koululaiset siirtyivät etäopetukseen. Tällä haavaa koululaiset ovat kesälomalla.

– Uuden kouluvuoden tärkein tehtävä on oppilaiden ja opettajien turvallisuus, sanoi Kiovan opetus- ja tiedeosaston johtaja Olena Fidanjan lausunnossaan.

Hänen mukaansa koulujen lähistöt tarkastetaan räjähteiden varalta ja pommisuojat varustetaan vedellä, lääkkeillä ja muilla tarpeellisilla tarvikkeilla.

23.18: Zelenskyi: Odessan alueen isku oli tietoinen terroriteko

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi, että Venäjän ohjusiskut Odessan alueelle olivat tietoinen "terroriteko".

– Tämä ei ollut satunnainen isku, jollaisena Venäjän media yrittää sen esittää, Zelenskyi sanoi BBC:n mukaan.

– Tämä oli kohdennettu isku, Venäjän tekemä terroriteko, suoraan sanoen kaupunkejamme ja kyliämme vastaan, ihmisiämme, aikuisia ja lapsia vastaan, Zelenskyi lisäsi.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba sanoi Twitterissä Odessan alueen ohjusiskuihin viitaten, että terroristivaltio Venäjä jatkaa sotaansa siviilejä vastaan.

– Kehotan kumppaneita antamaan Ukrainalle moderneja ohjuspuolustusjärjestelmiä niin pian kuin mahdollista. Auttakaa meitä pelastamaan henkiä ja lopettamaan tämä sota, Kuleba tviittasi.

23.17: Yli 20 ihmistä kuoli ja kymmeniä haavoittui Venäjän ohjusiskuissa Odessan alueella 

Etelä-Ukrainan Odessan alueella ainakin 21 ihmistä kuoli ja kymmeniä haavoittui Venäjän ohjusiskuissa tänään. Uhrimäärä on tarkentunut päivän aikana. Sairaalaan kuljetettiin lähes 40 ihmistä. Heidän joukossaan oli viranomaisten mukaan kuusi lasta.

Iskut osuivat Serhiivkan kaupunkiin, joka sijaitsee noin 80 kilometriä Odessan kaupungista etelään.

Ukrainan valtion hätäpalvelu kertoi, että esimerkiksi yhdeksänkerroksiseen asuinrakennukseen osuneessa ohjusiskussa kuoli toistakymmentä ihmistä. Ainakin 30 ihmisen kerrottiin haavoittuneen varhain perjantaina tapahtuneessa iskussa.

Hätäpalvelu kertoi myös, että useita kuoli ja yksi haavoittui toisen venäläisohjuksen osuttua alueella sijaitsevaan vapaa-ajankeskukseen.

Iskut tehtiin lentokoneista, joka saapuivat Mustaltamereltä, kertoi Odessan alueellisen sotilashallinnon neuvonantaja Serhi Brattshuk.

– Pahin mahdollinen uhkakuva tapahtui. Kaksi strategista lentokonetta tuli Odessan alueelle, Brattshuk sanoi televisiohaastattelussa.

Harkovan alueella ainakin neljä ihmistä kuoli ja kolme haavoittui Venäjän iskuissa kuluneen vuorokauden aikana, sanoi alueen kuvernööri Oleh Synjehubov Telegramissa perjantaina aamupäivällä.

Maanantaina Venäjän isku ostoskeskukseen Keski-Ukrainan Krementshukissa vaati ainakin 18 kuolonuhria.

23.08: Ukraina pyysi Turkkia pysäyttämään venäläisen rahtilaivan 

Ukraina on pyytänyt Turkkia pysäyttämään Venäjän lipun alla purjehtivan rahtilaivan, joka Ukrainan mukaan on lähtenyt matkaan Venäjän miehittämästä Berdjanskin satamakaupungista.

Meriliikennettä reaaliaikaisesti seuraavan Marine Traffic -verkkopalvelun mukaan Zhibek Zholy -niminen rahtialus on ankkuroituneena Mustallamerellä noin kilometrin päässä turkkilaisesta Karasun satamakaupungista.

Ukrainan Turkin-suurlähettilään Vasyl Bodnarin mukaan laiva on lähtenyt ukrainalaisesta satamakaupungista Berdjanskista, jota Venäjä miehittää.

– Olen vakuuttunut siitä, että (Turkin) toimet estävät yritykset loukata Ukrainan suvereniteettia, Bodnar sanoi Twitterissä.

Viime kuussa Bodnar syytti Turkkia siitä, että se oli ostanut viljaa, jonka Venäjä oli varastanut Ukrainasta.

Viime viikolla Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu sanoi Turkin tutkivan tietoja, joiden mukaan Venäjän varastamaa ukrainalaista viljaa olisi saapunut Turkin Mustanmeren-satamiin. Hän kuitenkin lisäsi, ettei Turkki ole toistaiseksi löytänyt Ukrainasta varastettuja viljalähetyksiä.

Venäjän asettama hallinto miehitetyssä Ukrainan kaakkoisosassa ilmoitti eilen avaavansa uuden reitin Berdjanskista Mustanmeren yli.

– Kuukausien viivytysten jälkeen, ensimmäinen kauppalaiva on lähtenyt Berdjanskin satamasta. 7 000 tonnia viljaa on matkalla kohti ystävällisiä maita, sanoi Venäjä-mielisen hallinnon päällikkö Jevgeni Balitski torstaina viestipalvelu Telegramissa.

Marine Traffic -verkkopalvelun mukaan Zhibek Zholy kykenee kuljettamaan hieman yli 7 000 tonnin lastin.

Venäjän asettama hallinto väittää "kansallistaneensa" Berdjanskin infrastruktuurin ja ostavansa viljan paikallisilta maanviljelijöiltä. Ukraina taas sanoo Venäjän varastavan viljaa ja muita hyödykkeitä paikallisilta ja vievän niitä maasta sotansa rahoittamiseksi.

12.57: Venäläiset sotabloggarit selittävät Venäjän vetäytymistä Käärmesaarelta

Venäläiset sotabloggarit ovat ajoittain myös kritisoineet Kremlin sotatoimia, niin valtaosa heistä antoi tukensa Käärmesaarelta vetäytymiselle, kertoo amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War.

Tämä ei sinällään ole yllätys, sillä useat sotabloggaajat ovat jo aiemmin vaatineet saarelta poistumista, koska näin voitaisiin heidän mukaansa säästää sotilaita ja kalustoa.

Kremlin tapaan sotabloggarit pääosin sivuuttivat Ukrainan tekemät iskut Käärmesaarelle. Jotkut sotabloggarit tosin myönsivät, ettei Venäjälle ole tarpeeksi voimia Ukrainan rannikkojoukkojen tuhoamiseen.

Yli 300 000 seuraajaa kerännyt nimimerkki Voenkor Kitten Z muotoili asian seuraavasti.

– Käärmesaarelta lähteminen oli järkevä päätös, mutta nyt monet puhuvat siitä tappiona ja perääntymisenä, Voenkor Kitten Z kirjoitti Telegramissa.

– Ei, tämä ei ole voitto, vaan oikeutettu perääntyminen. On järjetöntä puolustaa aluetta, joka ei ole edes maata, vaan kivi, hän jatkoi.

Lue lisää aiheesta tästä.

12.35: Ukraina vaatii viisumia maahan tulevilta venäläisiltä tästä päivästä lähtien 

Venäjän kansalaiset tarvitsevat perjantaista alkaen viisumin päästäkseen Ukrainaan. Ukrainan ja Venäjän välillä on ollut vuosikymmeniä kestänyt viisumivapaus, joka helpotti molempien maiden kansalaisten matkustamista rajojen yli.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ilmoitti viisumivapauden lopettamisesta aiemmin keskiviikkona sen jälkeen, kun ukrainalaiset olivat jättäneet asiasta vetoomuksen. 

11.00: Ukrainalla "erittäin selkeä eurooppalainen näkökulma"

Ukrainalla on nyt "erittäin selkeä eurooppalainen näkökulma", mutta tie EU-jäsenyyteen vie aikaa ja vaatii kovaa työtä, Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi Ukrainan parlamentille perjantaina.  

– Ukrainalla on nyt erittäin selkeä eurooppalainen näkemys – ja Ukraina on ehdokasmaa Euroopan unionin jäseneksi, mikä vaikutti lähes mahdottomalta vielä viisi kuukautta sitten, hän sanoi maan lainsäätäjille sekä presidentille Volodymyr Zelenskyille.

Von der Leyen sanoi, että Ukrainan tie EU-jäsenyyteen vie aikaa ja vaatii kovaa työtä. 

Puheenjohtaja listasi kiireellisiin toimenpiteisiin muun muassa medialain hyväksymisen, oligarkkien liiallista painoarvoa vähentävien uusien sääntöjen täytäntöönpanon ja korkeiden korruption vastaisten virkamiesten nimittämisen.

10.36: Venäjä hyökännyt öljynjalostamoon Lysytshanskissa

Luhanskin alueen sotilashallinnon päällikkö Serhii Haydayn mukaan Venäjä on hyökännyt Lysytshanskin laitamilla olevaan öljynjalostamoon.

– Venäläisjoukot hyökkäävät Lysytshanskin öljynjalostamoon ja pitävät hallussaan laitoksen luoteis- ja kaakkoisosia, Hayday sanoi Telegram-viestissä perjantaina, kertoo uutiskanava CNN.

Haydayn mukaan Venäjä yrittää saartaa ukrainalaisjoukot etelästä ja lännestä. 

Hayday sanoo, että Venäjä teki myös uuden hyökkäyksen tärkeimmälle väylälle kaupunkiin, Bakhmut-Lysytshansk-moottoritielle. Haydayn mukaan ukrainalaiset saivat torjuttua hyökkäyksen.

8.15: Ainakin 17 ihmistä kuollut Venäjän ohjusiskussa Odessan alueella

Aiempien tietojen mukaan kymmenen ihmisen tiedettiin kuolleen Venäjän ohjusiskussa Odessassa. Nyt tuoreimpien tietojen mukaan ainakin 17 ihmistä on kuollut ohjusiskuissa. 

Ainakin 14 ihmistä on kuollut yhdeksänkerroksiseen asuinrakennukseen osuneessa iskussa, kertoo Ukrainan valtion hätäpalvelu. Myös ainakin 30 ihmisen kerrotaan haavoittuneen varhain perjantaina tapahtuneessa iskussa.

Lisäksi ainakin 3 ihmistä on kuollut ja yksi haavoittunut toisen venäläisohjuksen osuttua alueella sijaitsevaan vapaa-ajan keskukseen, hätäpalvelu kertoo.

Maanantaina Venäjän isku ostoskeskukseen Keski-Ukrainan Krementshukissa vaati ainakin 18 kuolonuhria.

6.48: Indonesian presidentti vieraili Ukrainassa ja Venäjällä 

Indonesian presidentti Joko Widodo päätti matkansa Ukrainaan ja Venäjälle sanomalla, että Indonesia voi toimia diplomaattisena siltana näiden kahden maan välillä.

Presidentti Widodo puhui eilen tiedotustilaisuudessa Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa. 

– Arvostan todella presidentti Putinia, joka sanoi aiemmin, että hän antaa turvallisuustakuun elintarvike- ja lannoitetoimituksiin sekä Venäjältä että Ukrainasta. Tämä on hyvä uutinen, Widodo sanoi.

Reutersin tietojen mukaan Putin kielsi Venäjän estävän Ukrainan viljan vientiä.

– Ukraina on miinoittanut kulkuväylät satamistaan. Kukaan ei estä heitä raivaamasta noita miinoja ja takaamme viljan kuljettamisen sieltä pois, Putin sanoi. 

Presidentti Widodo toimii tämän vuoden G20-presidenttinä.

5.07: Kymmenen ihmistä kuoli Venäjän ohjusiskussa kerrostaloon Odessan alueella

Kymmenen ihmistä on kuollut yhdeksänkerroksiseen asuinrakennukseen osuneessa ohjusiskussa Etelä-Ukrainan Odessan alueella, kertoi aluehallinnon tiedottaja varhain perjantai-aamuna. Lisäksi ainakin seitsemän ihmisen kerrotaan haavoittuneen iskussa.

Tiedottajan mukaan myös toinen venäläisohjus osui alueella sijaitsevaan vapaa-ajan keskukseen.

Maanantaina Venäjän isku ostoskeskukseen Keski-Ukrainan Krementshukissa vaati ainakin 18 kuolonuhria.

Torstaina venäläisjoukot vetäytyivät Odessan alueen rannikon tuntumassa sijaitsevalta Käärmesaarelta.

Torstai 30.6.

23.00: Satelliittikuvat näyttävät: Venäjän joukot ovat poistuneet Käärmesaarelta

Maxar Technologiesin julkaisemissa kuvissa näkyy, että Käärmesaarella ei ole enää Venäjän armeijan joukkoja. Kuvissa näkyy myös useita ajoneuvoja ja rakennuksia tuhoutuneena Käärmesaaren pohjoisosassa. 

Lue lisää torstain käänteistä täältä

Lue myös:

    Uusimmat