Viikonlopun hurjin selviytymistarina: Uima-altaan imuventtiili imaisi pienen Salman suoliston ulos – yli kymmenen vuotta myöhemmin hän odottaa yhä tärkeitä sisäelimiä

Uima-altaan imuventtiili imaisi pienen Salman suoliston ulos 10:43
Salma Bashir, 16, odottaa yhä uutta ohutsuolta, paksusuolta, haimaa, maksaa ja vatsaa. Nick Childers / Barcroft Media

Yli kymmenen vuotta sitten tapahtunut vakava onnettomuus rajoittaa yhä 16-vuotiaan Salma Bashirin elämää. Hän yhä tänä päivänä odottaa uutta ohutsuolta, paksusuolta, haimaa, maksaa ja vatsaa.

Salma Bashir oli 5-vuotias, kun perheen lomamatka Egyptissä sai traagisen käänteen. Salma oli leikkimässä lastenaltaassa, kun hän vahingossa istahti altaan imuventtiilin päälle. Venttiilin valtaisa imuvoima imaisi pienen tytön suoliston ulos.

– Hengenpelastaja yritti irrottaa minua, mutta ei onnistunut suuren imuvoiman takia.

– Kaikki panikoivat, muistelee Salma.

Kiidätettiin Yhdysvaltoihin leikkaukseen

Salma saatiin lopulta irti ja kannettiin äitinsä luokse. Pienen tytön äiti luuli ensin ulkona roikkuvaa suolistoa tytön rikkinäiseksi punaiseksi uimapuvuksi.

– Joku kantoi Salmaa ja hänen sisäelimensä vain tulivat ulos hänen kehostaan, kertoo äiti.

– Positiivinen asia oli, että menetin tajuntani, kuvailee Salma tilannetta.

Salma vietiin Egyptiin sairaalaan. Pian kuitenkin ilmeni, että ilman elinsiirtoa tytöllä oli vain muutama viikko elinaikaa.

Hänet vietiin Yhdysvaltojen Pennsylvaniaan vaativaan leikkaukseen. Tyttö joutui lopulta odottamaan elinsiirtoa puolitoista vuotta.

Keho hylki uuta elintä

Elinsiirron jälkeen Salman perhe odotti tytön elämän palaavan normaaliksi. Toisin kävi, kun tytön keho alkoi hylkiä uutta elintä.

Uuden elimen lisäksi Salmalta jouduttiin lopulta poistamaan myös paksusuoli, sappirakko ja hänen vatsansa jouduttiin jättämään auki.

Tänä päivänä Salma on 16-vuotias, joka tavallisen teinin tapaan pitää meikkaamisesta ja viettää aikaa kavereidensa kanssa.

– Haava ei enää parane. Se on täynnä kudosta, joten en onneksi näe enää haavan sisään. Se kuitenkin vuotaa yhä vuorokauden ympäri, kertoo Salma.

Salma saa ravintonsa letkuruokinnasta, eikä hän ole niellyt ruokaa yli kymmeneen vuoteen.

Salma tarvitsee yhä uuden ohut- ja paksusuolen, vatsan, haiman ja maksan. Elinsiirtojen hinnaksi on arvioitu yli 2,6 miljoonaa euroa. 

Lue myös:

    Uusimmat