Uberin kyydeissä USA:ssa tuhansia ahdistelutapauksia ja muutama murha: "Luvut ovat hälyttäviä"

Kyytipalvelu Uberille ilmoitettiin viime vuonna yli 3 000 ahdistelutapauksesta sen kyytien yhteydessä Yhdysvalloissa. Yhtiö julkaisi torstaina ensimmäistä kertaa turvallisuusraportin vuosilta 2017 ja 2018.

Vuonna 2018 yhtiö sai tiedon 3 045 ahdistelutapauksesta, joukossa 235 raiskausta. Kyytien yhteydessä myös murhattiin yhdeksän ihmistä, ja 58 kuoli liikenneonnettomuuksissa. Vuonna 2017 ahdistelutapauksia oli 2 936.

Uberin luvuissa on mukana sekä kuljettajien että matkustajien kohtaama ahdistelu. Raiskauksen uhriksi joutuneista 92 prosenttia oli matkustajia, mutta lievemmät tapaukset jakautuivat suunnilleen tasan kuljettajien ja matkustajien kesken.

Uberin raportti koski vain Yhdysvaltoja. Yhtiö tarjoaa palvelujaan myös yli 60 muussa maassa, ja esimerkiksi Brasiliassa ja Intiassa uutiset Uber-matkustajien joutumisesta rikoksen uhriksi ovat tavanomaisia.

Uber: Leijonanosa kyydeistä turvallisia

Uber julkaisi turvallisuuslukuja ensimmäistä kertaa ja teki sen vapaaehtoisesti. Kyytipalvelut ovat saaneet kritiikkiä lepsusta suhtautumisesta turvallisuuteen, ja niitä on patisteltu panostamaan asiaan enemmän. Uber onkin kolminkertaistanut turvallisuustiiminsä koon 300 henkeen viimeisen kahden vuoden aikana.

Uber painottaa, että 99,9 prosenttia sen kyydeistä on turvallisia. Yhtiö välitti Yhdysvalloissa viime vuonna yhteensä 1,3 miljardia kyytiä.

"Lukuja on vaikea sulattaa"

Yhtiön johto pitää nyt julkaistuja lukuja silti valitettavina.

– Luvut ovat hälyttäviä ja niitä on vaikea sulattaa. Ne kertovat, että Uber heijastelee sitä yhteiskuntaa jota se palvelee, Uberin lakijohtaja Tony West sanoi New York Timesin mukaan.

Kun kyytipalvelut aloittivat taannoin toimintansa, oli melkein kenen tahansa mahdollista päästä kuljettajaksi. Nyt vaatimuksia on kiristetty ja Uber esimerkiksi käyttää teknologiaa tarkistaakseen automaattisesti kuljettajien rikosrekisterit ja ajotilastot. Uberin mukaan se on vuodesta 2018 lähtien perunut Yhdysvalloissa 40 000 kuljettajan luvan automaattitarkistusten takia.

Kyytipalvelut ovat olleet viime aikoina taloudellisissa vaikeuksissa. Uber kertoi hiljattain tehneensä kolmannella vuosineljänneksellä 1,2 miljardin dollarin tappiot.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja