Tyynenmeren jätepyörteessä saastaa 16 kertaa luultua enemmän: Merten suurin roskalautta jo kahden Ranskan kokoinen

Tyynenmeren jätepyörteessä on enemmän muoviroskaa kuin aiemmin on luultu, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta. Pyörre on arvioiden mukaan maailman merien suurin. Valtava muoviroskalautta on arviolta kaksi kertaa Ranskan suuruinen, kertoo The Guardian.

Huoli merten tukehtumisesta muoviroskaan ei välttämättä ole enää kielikuvan tasolla. Tyynenmeren jätepyörteessä on tuoreen tutkimuksen mukaan ainakin 79 000 tonnia muovia, kertoo The Guardian. Tutkimuksen mukaan roskalautta voi olla jopa 16 kertaa suurempi kuin aiemmin on arvioitu. 

– Meidän täytyy ajatella ja suunnitella uudelleen, kuinka käytämme muovia. Numerot puhuvat puolestaan. Kehitys menee vain huonompaan suuntaan ja meidän on toimittava nyt, sanoo valtamerentutkija Laurent Lebreton.

Tutkimuksessa mukana ollut Lebreton työskentelee Hollannissa perustelulle, voittoa tavoittelemattomalle The Ocean Cleanup -projektille, jonka tarkoituksena on löytää ratkaisuja ja selättää roskapyörteet. 

Ratkaisuja kaivataan

Merialueelta tutkimuksessa kahden vuoden aikana otettujen mittaustulosten mukaan Tyynenmeren jätepyörre koostuu miltei yksinomaan muovista. Muovin määrä pyörteessä myös kasvaa tutkimuksen mukaan eksponentiaalisesti. 

Mikromuovit, siis kooltaan alle 5 millimetrin kokoiset muovihiukkaset, muodostavat Tyynenmeren pyörteestä määrällisesti suurimman osan.

Muovi on materiaalina halpa, mutta kääntöpuolena monet muovit eivät maadu ollenkaan. Ne vain hajoavat yhä pienemmiksi ja pienemmiksi palasiksi. Lopulta mikromuovit voivat päätyä lautasellemme.

Sen sijaan miltei puolet Tyynenmeren roskalautan painosta koostuu hylätyistä kalastusverkoista. Tutkijoiden mukaan roskasumpusta paljastuu myös muun muassa muovipulloja, poijuja ja jopa muovisia wc-istuimia. 

– Meidän täytyy pystyä ehkäisemään muovin pääsy mereen. Jos emme onnistu pysäyttämään muovitulvaa, tulemme aina toimimaan merien roskakuskina, The Ocean Cleanup -projektin edustaja Joost Dubois muistuttaa. 

Useiden arvioiden mukaan merissämme on tätä menoa enemmän muovia kuin kalaa vuonna 2050. 

Lue myös:

    Uusimmat