Tutut hiilaripommit voivatkin aiheuttaa masennusta – löytyykö ruokavaliostasi?

Pasta on monelle lohturuokaa, mutta uusimman tiedon valossa näyttää siltä, että pasta saattaakin vaikuttaa mielialaan negatiivisesti. Harvardin yliopistossa järjestetyn tutkimuksen mukaan runsaasti hiilihydraatteja syövät henkilöt kärsivät todennäköisemmin myös masennuksesta.

Harvard School of Public Health -yliopiston järjestämässä tutkimuksessa seurattiin 12 vuoden ajan hiilihydraattien syömisen ja masentuneisuuden välistä yhteyttä.

Laajaan tutkimukseen valittiin 43 000 naista, joilla ei ollut aiemmin diagnosoitu masentuneisuutta. Tutkimuskohteiden ruokailutottumuksia seurattiin tiiviisti ja heiltä otettiin myös verinäytteitä.

Tutkimustuloksista selvisi, että runsaasti punaista lihaa, pastaa, leipää ja sipsejä syövillä naisilla oli jopa 29-41 prosenttia suurempi todennäköisyys sairastua masentuneisuuteen, kuin muilla tutkimuskohteilla. Samaisesta tutkimuksesta selvisi, että viiniä, oliiviöljyä, kahvia ja kalaa syövät henkilöt olivat paremmalla tuulella.

Harvard School of Public Health -yliopiston tutkijat eivät kuitenkaan voineet varmuudella sanoa, että juuri hiilihydraatit olisivat se tekijä, joka aiheuttaa masentuneisuutta.

Massachusettin teknologian instituutiossa työskentelevät lääkärit Judith ja Richard Wurtman huomasivat samankaltaisen tutkimuksen perusteella ihmisten halukkuudesta syödä hiilihydraatteja jotain erikoista. Heidän suorittamansa tutkimuksen perusteella ihmiset yleisesti ottaen haaveilivat hiilihydraattia sisältävistä annoksista, kun kehon serotoniinitasot olivat normaalia alhaisemmat. Serotoniini on hormoni, joka vaikuttaa ihmisen mielialaan. Alhainen serotoniinitaso aiheuttaa muun muassa surumielisyyttä.

Vaikuta mielialaan

On kuitenkin tutkijoita, jotka eivät ole samaa mieltä yllämainittujen tutkimustuloksien kanssa. Kalifornian yliopistossa työskentelevän lääkäri Edward Abramsonin mielestä jo masentuneet ihmiset turvautuvat hiilihydraattipitoiseen ateriointiin.

Aiempien tutkimustuloksien perusteella runsaasti sokeria sisältävät annokset pahentavat masennusta.

– Mielialamuutoksiin vaikuttaa veren mukana aivoihin virtaavan glukoosin määrä, kertoo British Dietetic Associationin leivissä työskentelevä Helen Bond Daily Mailin sivuilla.

Bond kertoo myös keinon estää masentuneisuuteen sairastumista. Hänen mukaan ihmisten tulee syödä ruokaa, joissa energia virtaa kehoon pitkäkestoisesti. Pitkäkestoista energiaa saa muun muassa marjoista, kananmunasta ja vihanneksista.

Lähde: Daily Mail

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja