Tuttujen lääkkeiden myyntiä rajoitetaan tästä päivästä alkaen: Kohteena parasetamolia tai deksametasonia sisältävät lääkkeet

Parasetamolia tai deksametasonia sisältävien lääkevalmisteiden myyntiä ja kulutukseen luovutusta rajoitetaan tästä päivästä alkaen, kertoo Sosiaali- ja terveysministeriö tiedotteessaan.

Rajoitukset astuvat voimaan tänään ja ne ovat voimassa tammikuun 15. päivään asti. Parasetamoli on laajasti käytetty kipu- ja kuumelääke. Deksametasonia käytetään esimerkiksi rauhoittamaan tulehdusta. Kyseistä lääkeainetta käytetään muun muassa reuman, astman ja allergioiden hoidossa.

Lääkemääräystä edellyttäviä parasetamolia tai deksametasonia sisältäviä lääkevalmisteita saa yhdellä ostokerralla myydä tai luovuttaa kulutukseen enintään kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän. 

Parasetamolia sisältävien itsehoitolääkkeiden kertaoston määrä rajoitetaan suurimpaan hyväksyttyyn itsehoitopakkauksen lääkemäärään. Deksametasoni on vain reseptillä myytävä lääke.

Lääkkeiden saatavuus turvataan

Lääkevalmisteiden saatavuus on pysynyt Suomessa varsin hyvällä tasolla. Ministeriön mukaan nyt tehdyillä rajoituspäätöksillä pyritään koronapandemian jatkuessa turvaamaan lääkevalmisteiden saatavuus ja varautumaan mahdolliseen parasetamolin ja deksametasonin globaalin kysynnän kasvuun.

Tiedotteessa kerrotaan, että rajoitustoimilla voidaan varmistaa lääkkeiden yhdenvertainen saatavuus ja riittävyys koko Suomessa.

Lue myös:

    Uusimmat