Tuttu ilmiö jo 1990-luvulta: Tämän vuoksi ruokakaupat tyhjenevät tiettyyn kellonaikaan

Jos haluat välttää pahimmat ruuhkat ruokakaupassa, kannattaa ostoksille suunnata silloin, kun muut kokoontuvat kotisohvalle katsomaan televisiota.

Oletko huomannut ruokakauppojen tyhjenevän syksyisin ja talvisin mystisesti aina seitsemän jälkeen? Supermarkettien autioituviin käytäviin on olemassa yksi selkeä selitys: toisinaan jopa miljoonayleisön keräävä television saippuasarja Salatut elämät.

Pääkaupunkiseudulla vuosia myyjänä toiminut Salla tunnistaa ilmiön.

– Olen työskennellyt useammassa kaupassa ja tämä sama ilmiö toistuu aina. Puoli kahdeksalta asiakkaita on ilta-aikaan kaikkein vähiten. Salatut elämät on jo vuosia vaikuttanut asiakasvirtaan samalla tavalla: kun kello lähenee puoli kahdeksaa, alkaa kauppa tyhjetä. Salattujen elämien vuoksi siksi myös ruokatauko tulee iltavuorossa pidettyä usein juuri puoli kahdeksasta kahdeksaan.

Jos saippuasarjan seuraaminen ei kiinnosta, kannattaa toimia kuten muut ovelat asiakkaat:

– Tietyt asiakkaat tietävät hyvin itsekin sen, että Salkkareiden aikaan kauppaan kannattaa tulla, jos haluaa olla rauhassa. Kyllähän sen onkin näyttävä jossain, kun liki miljoona suomalaista on päivittäin television ääressä, Salla toteaa.

Ridge Forrester vei suomalaiskaupoilta asiakkaat

Kaupan kassalla vuosikymmeniä työskennellyt, jo eläköitynyt Brita muistaa samanlaisen autioitumisilmiön 1990-luvulta. Tällöin ei vielä televisiosta Salkkareita seurattu, mutta haikailtiin sitäkin innokkaammin Ridge Forresterin perään.

– Kaupat tyhjenivät, kun Kauniit ja rohkeat alkoi televisiosta. Kaupassa saattoi olla vaan muutama satunnainen asiakas. Yleensä ne olivat miehiä, Brita muistelee.

Kauniilla ja rohkeilla oli aikoinaan niin suuri vaikutus suomalaisten ruokakauppojen myyntiin, että kauppiaat anelivat kanavaa moneen otteeseen vaihtamaan alkuillan lähetysaikaa myöhemmäksi.

Allekirjoittanut muistaa, ettei Kauniiden ja rohkeiden aikaan sopinut myöskään soittaa mummolaan. Televisioruutuun kiinni liimautunut mummoni nosti lankapuhelimen luurin pois paikoiltaan hyvissä ajoin ennen ohjelman alkua, jotta intiimi hetki Forrestereiden seurassa oli taattu.

SALATUT ELÄMÄT: Uudet jaksot 9.9. alkaen klo 19.30 MTV3-kanavalla

KAUNIIT JA ROHKEAT ma-pe klo 17.00 MTV3-kanavalla.

Petra Kiiski/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja