Tutkimus: Vasemmalla kyljellä nukkuva kärsii todennäköisemmin painajaisista

Tutkijat ovat selvittäneet, että vasemmalla kyljellään nukkuvat ihmiset kärsivät useammin painajaisista kuin oikealla kyljellään nukkuvat. Oikealla kyljellään nukkuvat nauttivat myös paremmasta unenlaadusta.

Tutkimukseen osallistui 63 ihmistä, joista 41 nukkui oikealla kyljellään ja 22 vasemmalla kyljellään. Kyseessä oli laadullinen tutkimus, jossa tutkittavat kertoivat itse tuntemuksistaan. Otoksen pienuuden sekä muiden puutteiden takia onkin huomattava, että tutkimus antaa parhaimmillaankin vain alustavaa tietoa, ja lisätutkimusta aiheesta tarvitaan.

40,9 prosenttia vasemmalla kyljellä nukkujista ilmoitti kärsivänsä painajaisista, kun oikealla kyljellä nukkujista painajaisista sanoi kärsivänsä 14,6 prosenttia.  Jälkimmäinen ryhmä myös ilmoitti kokevansa nukkuessaan enemmän myönteisiä tunteita, kuten onnellisuus, ilo, innostus, toivo, rauha, helpotus, turva ja rakkaus.

Tutkijat uskovat, että tutkimus antaa tärkeää tietoa siitä, miten nukkuma-asento vaikuttaa unenlaatuun.

Stoppi painajaisille

Jos näet usein painajaisia, kannattaa opetella muutama keino, joiden avulla voit hallita uniasi:

Fyysinen kosketus auttaa irottautumaan painajaisesta. Pyydä esimerkiksi kumppaniasi halaamaan sinua, jos hän huomaa, että näet painajaisia.

Käsikirjoita painajaisillesi erilainen lopetus. Voit yrittää tätä unessa tai jo nukahtaessasi, jos pelkäät näkeväsi painajaista.

Kun ymmärrät, miten painajainen liittyy nykyiseen elämäntilanteeseesi, olet ottanut siitä niskalenkin. Painajaisella on usein tarkoitus: se yrittää viestiä meille jotain, mitä yritämme piilottaa pinnan alle.

Pidä unipäiväkirjaa, johon merkkaat heti herättyäsi uniesi sisällön. Tekstien ei tarvitse olla pitkiä. Muutama ajatus tai lauseenpätkä riittää.

Herää luonnollisesti tai äänimerkkiin. Kelloradion kuuluttaja voi pysäyttää unesi liian rajusti.

Kerro painajaisestasi jollekulle. Jakaminen auttaa sinua päästämään irti toistuvasta painajaisesta.

Visualisoi turvapaikka, jossa voit vierailla päivällä ja mennessäsi nukkumaan.

Lue myös:

    Uusimmat