Tutkimus toi yllättävän tiedon: Nämä kaksi riskitekijää uhka äidin terveydelle

Tupakointi ja ennenaikainen synnytys lisäävät äidin riskiä sairastua. Tutkijat totesivat, että sekä tupakointi että ennenaikainen synnytys ovat itsenäisiä ja merkittäviä sydänriskejä. 

Tupakointi ja ennenaikainen synnytys lisäävät äidin riskiä sairastua sydän- ja verisuonitautiin. Tuore tutkimus osoittaa, että näiden riskien yhdistelmä on selvästi suurempi kuin yksittäisten riskien summa.

Australialaistutkijat perustavat tietonsa yli 900 000 äidin synnytyksen läheisiin tietoihin sekä tietoihin tapauksista, jotka johtivat äitien sairaalahoitoa vaativiin sydäntapahtumiin tai sydänkuolemiin. Tutkimusaika oli 17 vuotta ja tutkimus on laatuaan ensimmäinen.

Tutkijat totesivat, että sekä tupakointi että ennenaikainen synnytys ovat itsenäisiä ja merkittäviä sydänriskejä. Yhdessä ne lisäsivät sairastumisriskin yli kolminkertaiseksi verrattuna tupakoimattomiin ja ajallaan synnyttäneisiin.

Tämä on lähes kolmanneksen suurempi kuin tupakoinnin ja ennenaikaisen synnytyksen yhteenlaskettu riski.

Stressi altistaa aineenvaihduntahäiriöille

Sairastumisriskiä kasvatti vielä se, jos ennenaikaisia synnytyksiä oli useita ja se, kuinka varhaisessa vaiheessa synnytys tapahtui. Tupakoivat äidit, jotka synnyttivät hyvin ennenaikaisesti eli 20–33 raskausviikolla, olivat lähes nelinkertaisessa sairastumisvaarassa. Jos tupakoivalla äidillä oli kaksi tai useampia ennenaikaisia synnytyksiä, sairastumisvaara kasvoi lähes 4,5-kertaiseksi.

Tutkijat arvelivat, että syyt saattavat löytyä siitä, että ennenaikainen synnytys aiheuttaa stressiä, joka johtaa epäterveisiin elintapoihin kuten tupakointiin. Se taas lisää jatkossa ennenaikaisen synnytyksen todennäköisyyttä. Stressi sinällään altistaa aineenvaihduntahäiriöille.

Tutkijat korostavat, että raskautta suunnittelevat naiset hyötyvät tupakoinnin lopettamisesta kahdella tavalla. He vähentävät ennenaikaisen synnytyksen vaaraa ja toisaalta sydänriskiä ikääntyessään. Myös lääkäreiden tulisi muistaa nämä toisiinsa niveltyvät riskit arvioidessaan naisen sydänterveyttä.

Tutkimus julkaistiin European Journal of Preventive Cardiology -lehdessä.


Lähde: Suomen Sydänliitto ry

Lue myös:

    Uusimmat