Tutkimus: Puolet suomalaisteineistä vippaa rahaa jatkuvasti

Tuoreesta pohjoismaisesta selvityksestä käy ilmi, että joka toinen suomalaisteini vippaa rahaa kavereiltaan. Keskimääräinen nuorten saama kuukausiraha on 118 euroa, mutta joka kymmenes saa jopa 310 euroa kuussa.

Rahan lainaaminen kuuluu suomalaisteinien elämään olennaisena osana. Danske Bankin selvityksen mukaan kavereiden puoleen kääntyy rahapulassa vähintään silloin tällöin lähes puolet vastaajista (46 prosenttia), ja enemmistö – kaksi kolmesta – lainaa myös rahaa kavereilleen. Ensisijaisesti rahaa pyydetään kuitenkin lainaksi omilta vanhemmilta tai perheenjäseniltä yllättävien menojen sattuessa kohdalle.

Rahan lainaamista selittänee se, että vain noin joka neljännellä suomalaisella teini-ikäisellä on käsitys omista tuloistaan ja menoistaan kuukausitasolla. Toisaalta jopa yli 90 prosenttia tutkimukseen osallistuneista teineistä arvioi kykenevänsä hoitamaan raha-asioitaan ainakin jossain määrin itsenäisesti.

– 15–17-vuotiailla täysi-ikäisyys ja vastuunotto omista asioista ovat jo kulman takana. Siksi on tärkeää, että vanhempien ja muiden nuorten elämässä keskeisessä roolissa olevien kanssa käydään keskusteluja ja pohdintaa lainaamisesta osana oman talouden hoitoa: sitä, mihin lainaa on viisasta käyttää ja mihin ei, Kenneth KaarnimoDanske Bankilta toteaa.

Dansken Bankin YouGovilla teettämässä yhteispohjoismaisessa tutkimuksessa selvitettiin 15–17-vuotiaiden nuorten taloustaitoja ja -käsityksiä Tanskassa, Ruotsissa, Norjassa ja Suomessa. Tutkimukseen osallistui yhteensä 1200 nuorta.

Vastaa kyselyyn:

Lue myös:


Lähde: Danske Bank

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja