Tutkimus paljasti, kuinka naisen seksihalut saa nousemaan – vaatii panostusta kumppanilta

Tuore australialaistutkimus kannustaa jakamaan kotityöt tasaisesti parisuhteessa.

Jos parisuhteessa kotityöt tuntuvat kasautuvan toisen harteille, viimeistään nyt kannattaa miettiä epätasapuolisuuden seurauksia. Tuoreen tutkimuksen mukaan parisuhteen seksielämää voi nimittäin parantaa ottamalla enemmän vastuuta kodin askareista.

Australialaistutkijat tarkastelivat liki 300:n parisuhteessa elävän 18–39-vuotiaan naisen seksielämää ja kotitöiden jakautumista heidän talouksissaan.

Selvisi, että mitä tasaisemmin askareet oli jaettu, sitä tyytyväisempiä naiset olivat parisuhteeseensa ja sitä korkeammat seksuaaliset halut heillä olivat. Tutkijoiden mukaan "seksuaaliset kipinät lentelevät", kun naisten kumppanit ottavat vastuulleen osansa niin fyysisestä kuin henkisestäkin taakasta. Masturbaatiohaluissa ei nähty vaikutusta.

The Journal of Sex Research -julkaisussa esitelty tutkimus toteutettiin Swinburnen teknillisessä yliopistossa Australian Melbournessa.

– Tulokset viittaavat siihen, että yksi vastatoimi naisten matalaan haluun olisi käsitellä sitä työmäärää, joka naisten täytyy kantaa parisuhteissa, tutkijat kirjoittavat The Conversation -sivustolla.

Esimerkiksi vuonna 2019 julkaistun tutkimuksen mukaan perheiden näkymätön työtaakka lepää pääasiassa äitien harteilla.

Yksi haluaa aina, toinen ei koskaan – pitäisikö erilaisten seksihalujen vuoksi erota? Juttu jatkuu videon alla.

Yksi haluaa aina, toinen ei koskaan – pitäisikö erilaisten seksihalujen vuoksi erota? 1:43
Siihen, pitäisikö erilaisten halujen vuoksi erota, ei ole olemassa helppoa vastausta. Haastateltavana pappi ja Parisuhdekeskus Kataja ry:n puheenjohtaja Marianne Heikkilä.

Tiskaa ja katso, mitä tapahtuu, tutkijat ehdottavat

Myös muut tekijät vaikuttivat. Esimerkiksi lapsiperheissä naisten työmäärä oli suurempi. Lisäksi mitä pidempi parisuhde oli, sitä epätasa-arvoisemmaksi se kävi työmäärän suhteen – ja sitä haluttomampi nainen oli suhteessa.

– Soveltaaksemme tuloksemme kliiniseen käytäntöön, voisimme tehdä kokeiluja varmistaaksemme, että naisten henkisen taakan pienentäminen johtaisi suurempaan haluun. Voisimme asettaa "kotitöiden ja henkisen taakan kiellon" naisille, jotka raportoivat matalista seksihaluista ja tarkastella, muuttuvatko heidän seksihalunsa. Tai ehkä naisten seksikumppanit voisivat tiskata tänään ja katsoa, mitä tapahtuu, tutkijat heittävät kirjoituksessaan.

Tunsitko omantunnon pistoksen?  Nappaa tästä kodin parhaat siivouskikat!

Tutkijoiden mukaan myös lesbosuhteissa yhteys oli olemassa, mutta se oli paljon heikompi kuin heterosuhteissa.

Kyseessä ei suinkaan ole ainoa tutkimus, joka puhuu kotitöiden jakamisen puolesta seksielämän vuoksi. Vuonna 2016 julkaistussa, Cornellin yliopiston tutkimuksessa nimittäin havaittiin, että kotityönsä jakavilla pariskunnilla on keskivertoa aktiivisempi seksielämä. 

Tuossa tutkimuksessa havaittiin, että tasapuolisesti kotitöitä tekevät pariskunnat harrastavat seksiä keskimäärin 6,8 kertaa kuukaudessa, kun parisuhteissa, joissa kotityöt jäävät toisen osapuolen harteille, seksikertoja oli kuukausittain vain 2–4.

Aloita vaikka tästä – siivousguru Auri Kananen kertoo tärkeimmät siivousvinkit:

Auri Kananen kertoo tärkeimmät siivousvinkit jokaiseen kotitalouteen 2:14
Somesiivooja Auri Kananen kertoo jokaiseen talouteen sopivat siivousvinkit.

Lue myös:

    Uusimmat