Kysely omasta ajasta näytti "sen, minkä suurin osa naisista jo tietää" – "Jos huomaat, että itse saat tunnin omaa aikaa samalla, kun kumppanisi saa kuusi..."

Valerie ei yllättynyt kyselytuloksesta, jonka mukaan äideillä on paljon vähemmän omaa aikaa kuin isillä. – En koskaan sano, että olen "onnekas", koska aviomieheni kantaa kotitalouden taakkaa tasa-arvoisesti, sillä senhän pitäisi olla standardi, ei poikkeus, Valerie kuvailee.

– Isät ottavat itselleen paljon enemmän omaa aikaa kuin äidit, koska totta kai ottavat, Valerie Williams päivittelee Scary Mommy -sivuston mielipidekirjoituksessaan.

Nainen puhuu kyselytuloksesta, jonka mukaan oma aika on koronapandemiavuonnakin hakusessa. Lapsiperheiden shoppailutarjouksiin erikoistunut nettikauppa Zulily-sivusto teki kyselyn, jossa vastaajilta tiedusteltiin omasta ajasta.

"Selvitys näyttää sen, minkä suurin osa naisista jo tietää"

Kysely tehtiin lokakuussa 2020. Siihen osallistui tuhat amerikkalaisvanhempaa, jolla on korkeintaan 17 vuoden ikäisiä lapsia. Kysely liittyi löyhästi joulukampanjaan, jossa vaaditaan Joulumuorille kunniaa tämän tekemistä asioista.

– Selvitys näyttää sen, minkä suurin osa naisista jo tietää – isät ovat paljon vapaampia ottamaan omaa aikaa kuin äidit, Valerie kuvailee.

Kyselyssä 70 prosenttia äideistä koki, ettei saa tarpeeksi kiitosta työstä, jota joulun järjestäminen vaatii.

– Ei varmaan yllätä kuulla, että 87 prosenttia äideistä sanoi naisten tekevän talouden ostokset. Isistä 46 prosenttia kertoi miesten tekevän ne, mutta äideistä vain yksi prosentti oli samaa mieltä siitä, että miehet hoitavat shoppailun, Valerie kuvailee tuloksia.

Miehet ottivat enemmän omaa aikaa

Kyselyssä 88 prosenttia äideistä kuvaili rooliaan kotona "antajaksi". 68 prosenttia äideistä kertoi voivansa ottaa itselleen omaa aikaa 1–5 tuntia viikossa.

37 prosenttia isistä otti omaa aikaa 6–10 tuntia viikossa. Vain 26 prosenttia isistä kuvaili ottavansa omaa aikaa tuntimäärällisesti asteikon alapäästä.  Äitiyssivusto Motherlyyn kirjoittava Heather Marcoux huomauttaa, että vaikka kysely on pienikokoinen, se on osa samanlaista tarinaa toistavien selvitysten sarjaa. 

"Jos huomaat, että itse saat tunnin omaa aikaa samalla, kun kumppanisi saa kuusi..."

Heatherin mukaan on selvä, että vastuun ja vapaa-ajan välinen kuilu on heteropareilla edelleen olemassa.

– Tämä ei ole reilua. Tämä ei ole kohtuuullista. Ja tämä johtaa äitien burnoutiin ja masentumiseen. Jos huomaat, että itse saat tunnin omaa aikaa samalla, kun kumppanisi saa kuusi, voi olla aika keskustella, hän kuvailee.

Äidit kokivat painetta olla "superäitejä"

90 prosenttia vastanneista äideistä kertoi kokevansa yhteiskunnan asettamaa painetta olla "superäiti". Kaikista vastanneista vanhemmista 56 prosenttia uskoi, että isiin kohdistuu samanlainen paine.

– En koskaan sano, että olen "onnekas", koska aviomieheni kantaa kotitalouden taakkaa tasa-arvoisesti, sillä senhän pitäisi olla standardi, ei poikkeus. Mutta vaikka oma aikamme on tasa-arvoista, minä yleensä koen enemmän syyllisyyttä siitä, että otan sitä, Valerie sanoo.

Luovu jo liiallisista odotuksista

Valerie toivoisikin, että naurettavista odotuksista esimerkiksi joulun suhteen voitaisiin jo luopua.

– Vaikka saisit tehtyä vain kolme asiaa 20 asiasta loppumattomalla tehtävälistallasi, onnistuit silti hyvin, hän muistuttaa.

Kyselyssäkin 58 prosenttia äideistä kertoi uskovansa, että perhe ei yksinkertaisesti kykene toimimaan ilman häntä. Kenties nyt on hyvä aika kokeilla!

Heatherin mukaan äiti voisi esimerkiksi kirjoittaa omat vastuualueensa listaksi ja antaa sitten tasan puolet listasta miehelleen. Kumppani ei välttämättä edes tiedä, mitä kaikkea äiti hoitaa!

Lue myös:

    Uusimmat