Oletko tyytymätön makuuhuoneessa? Huomioi nämä asiat – "Voi nostaa seksielämän uudelle tasolle"

Kolme seksiasentoa, jotka ovat hauskoja vain teoriassa 0:31
KATSO MYÖS: Nämä kolme seksiasentoa eivät välttämättä ole niin hyviä käytännössä kuin voisi kuvitella!

Kaalimadon kyselytutkimuksen mukaan alle puolet suomalaisista on vain melko tyytyväisiä seksielämäänsä. Miten tyytyväisyyttään voisi parantaa?

Oletko tyytyväinen seksielämääsi? Kaalimato.com teetti keväällä 2022 kyselytutkimuksen, joka paljastaa, että 48 prosenttia suomalaisista on seksielämäänsä vähintään melko tyytyväinen. 18–24-vuotiaiden parissa tyytyväisyys on suurinta. Tutkimukseen vastasi 1000 iältään 18–70-vuotiasta suomalaista.

Tutkimustulokset paljastavat myös, että verrattuna vuoden takaiseen tyytyväisyys seksielämään on lisääntynyt erityisesti ikäryhmässä 25–34-vuotiaat. He myös masturboivat kaikista ikäluokista eniten.

– Tyytyväisyys seksielämään ja suhde omaan seksuaalisuuteen kulkevat useasti käsi kädessä. Ne, jotka arvostavat seksuaalisuuttaan ja pitävät seksuaalista nautintoa tärkeänä, myös usein masturboivat muita useammin. Masturbointia pidetään osana kokonaisvaltaista hyvinvointia, Kaalimato.comin seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen pohtii tiedotteessa.

Määrä, laatu vai tunneyhteys: Mikä seksissä on tärkeintä sinulle?

Tyytyväisyys seksielämään ei riipu mistään yhdestä tekijästä ja tarkoittaa eri ihmisille eri asioita. Siinä missä toinen arvostaa eniten seksissä määrää, toiselle tärkeintä on laatu. Monelle tärkeintä on seksin aikana koettu tunneyhteys kumppaniin. Lavikaisen mukaan tyytyväisyyttä tukee kumppanilta saatu positiivinen palaute sekä tunne siitä, että on hyväksytty omana itsenään, juuri sellaisena kuin on.

– Myös oman kehon hyväksyminen lisää tyytyväisyyttä, Lavikainen huomauttaa.

Olethan siis kertonut kumppanillesi, että olet hulluna hänen vartaloonsa? Kehuminen todellakin kannattaa, sillä kumppanin vartalon kehuminen voi tehdä seksistä nautinnollisempaa, kertoo Journal of Sex & Marital Therapy -julkaisussa esitelty tutkimus.

"Pitkä parisuhde ei automaattisesti merkitse tyytymättömyyttä"

Tyytyväisyys seksielämään eroaa sinkuilla ja parisuhteessa olevilla. Avoliitossa asuvista pariskunnista 61 prosenttia ja erillään asuvista pareista 67 prosenttia kertoi olevansa vähintään melko tyytyväisiä seksielämäänsä, kun sinkuilla luku oli vain 30 prosenttia.

Naimisissa olevista 19 prosenttia kertoi olevansa seksielämäänsä jopa erittäin tyytyväinen, kun olonsa melko tyytymättömäksi koki 14 prosenttia.

– On tavallista, että pitkässä parisuhteessa seksin määrä vaihtelee ja seksissä voi tulla suvantovaiheita eri elämäntilanteista johtuen. Pitkä parisuhde ei kuitenkaan automaattisesti merkitse tyytymättömyyttä seksielämään, Lavikainen muistuttaa.

Mitä tehdä, jos ei ole tyytyväinen omaan seksielämään?

Omasta seksielämästä kannattaa pitää huolta. Jos et ole tyytyväinen seksielämääsi, on hyvä pohtia, mistä se johtuu.

– Kumppanin kanssa kommunikointi on yksi tyytyväisyyden kulmakivistä. Rehellinen ja avoin keskustelu omista tarpeistaan ja toiveistaan voi nostaa seksielämän uudelle tasolle, Lavikainen vinkkaa.

Seksielämä piristyy myös kokeilemalla vaikkapa uusia asentoja ja seksijippoja: testatkaa vaikkapa tutkitusti toimiva taktiikka tai villi kirjainkikka.

Uutta virtaa petipuuhiin voi saada myös vaikka puhumalla tuhmia. Tuhmien puhuminen on omalla tavallaan kuitenkin taitolaji. Viime vuonna julkaistun Superdrug Online Doctor -verkkolääkärin kyselytutkimuksen mukaan yksi viidestä 990 vastaajan joukosta on keskeyttänyt yhdynnän, koska tunnelma on lässähtänyt kumppanin puheiden vuoksi.  Tuhmien puhumista ei kuitenkaan kannata tunnelmaa latistavien lipsahdusten pelossa jättää väliinkään. Journal of Sex Research-julkaisussa esitellyn tutkimuksen mukaan se, että parisuhteessa puhutaan seksifantasioista avoimesti, vaikuttaa nimittäin erityisen positiivisesti parisuhteeseen.

Jos aina harrastatte seksiä sängyssä, kokeilkaa jotain toista paikkaa.

– Joskus vanhojen tapojen ja rutiinien heittäminen romukoppaan voi tuoda uudenlaista kipinää seksielämään. Jos seksin harrastamiseen kuuluu aina yhdyntä, voi sen sijaan kokeilla esimerkiksi suuseksiä. Ja toisinpäin, Lavikainen kertoo.

Väljähtyykö jokaisen seksielämä pitkässä suhteessa?

Väljähtyykö jokaisen suhteen seksielämä ajan myötä? 1:09
Seksuaaliterapeutti vastaa: Väljähtyykö seksi kaikissa parisuhteissa ajan myötä?

Lähde: Kaalimato

Lue myös:

    Uusimmat