Tutkimus paljastaa: Jojo-laihdutus ei olekaan vaarallista

Jojomaisesti vuoroin laihtuvat ja lihovat eivät kuole sen nuorempina kuin muutkaan, vaikka niin on pelätty, tuore tutkimus osoittaa. Tutkijat uskovat, että aiemmissa tutkimuksissa jojo-laihduttaminen on sekoittunut sairauksista johtuvaan painonvaihteluun, ja siksi sitä on pidetty vaarallisena.

Yhdysvaltalaistutkijat selvittivät asiaa vuosina 1992–2008 kerätystä aineistosta, joka koostui 56 000 miehen ja 67 000 naisen seurantatiedoista. Miehistä 15 000 ja naisista 10 000 kuoli tutkimuksen aikana.

Kun tutkijat ottivat huomioon osallistujien painoindeksin ja monia muita seikkoja, ennen seurantaa lukuisia kertoja laihduttaneet ja uudelleen lihoneet eivät kuolleet sen todennäköisemmin kuin muutkaan. Edes yli kaksikymmentä laihdutus–lihomiskertaa ei lisännyt kuolleisuutta, tutkijat kirjoittavat.

Tutkimuksessa jojo-laihduttamisella tarkoitettiin vapaaehtoista vähintään 4,5 kilon karistamista, joka päättyi kilojen takaisin kertymiseen. Tulokset julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja