Tutkimus: Päiväntasaajan läheisyys lisää allergia- ja astmariskiä

Tuoreen tutkimuksen mukaan päiväntasaajaa lähellä asuva kärsii todennäköisemmin ruoka-allergioista, heinänuhasta ja astmasta.

Annals of Allergy, Asthma & Immunology -sivustolla julkaistu tutkimus kertoo, että päiväntasaajan läheisyys saattaa olla yhteydessä allergia- ja astmariskiin. Tutkimuksen mukaan päiväntasaajan lähellä asuvat ihmiset altistuvat suuremmalle määrälle UV-B-säteilyä, minkä vuoksi he sairastuvat helpommin eri allergioihin ja astmaan kuin päiväntasaajasta kauempana asuva väestö.

Tutkijat analysoivat tasmanialaisen terveystutkimuksen antamia tietoja ja havaitsivat, että mitä lähempänä päiväntasaajaa henkilö asui, sitä useammin hän kärsi pölyn, hiukkasten ja homeen aiheuttamista ongelmista ja heillä oli useammin ruoka-allergioita, heinänuhaa ja astmaa kuin muilla tutkimukseen osallistuneilla.

Tutkimustulos ei ole ainoa laatuaan, sillä vuonna 2011 australialaistutkijat tulivat siihen lopputulokseen, että etäisyys päiväntasaajasta vaikuttaa astmariskiin. Tosin kun keskimääräinen päivälämpötila otettiin myös huomioon tutkimuksessa, eivät tulokset olleet enää päteviä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja