Mainos

Tutkimus: Näin syntymäpainosi vaikuttaa persoonallisuuteesi - keskoset useammin neuroottisia

Lapset, jotka ovat painaneet syntyessään alle 1,5 kiloa, ovat aikuisena todennäköisemmin neuroottisia ja sulkeutuneita, kertoo uusi tutkimus.

Ennen raskausviikkoa 32 syntyneillä tai syntyessään erittäin vähän painaneilla on muita lapsia suurempi riski olla aikuisena sosiaalisesti vetäytyneitä, uutisoi the Independent.

Warwickin yliopiston tutkijat ovat havainneet ennenaikaisen syntymän tai alhaisen syntymäpainon olevan suoraan yhteydessä kireyden, jännittyneisyyden ja ujouden välillä.

Ennen laskettua aikaa syntyneillä on myös suurempi taipumus autistisiin piirteisiin, kuten sosiaalisten muutosten, uusien ihmisten tapaamisen tai riskienoton inhoamiseen.

Tutkimus on ensimmäinen laatuaan

Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet taipumuksen pienempään älykkyysosamäärään ja autismiin, mikäli lapsi syntyy alipainoisena.

Nyt tehty tutkimus on ensimmäistä kertaa tarkasteltu kyseisten lasten persoonallisuutta, kun he ovat ehtineet aikuisikään.

Tutkimukseen osallistui 200 ihmistä Bavariassa Saksassa. Henkilöt ovat nyt 26-vuotiaita ja he ovat syntyneet joko paljon ennen laskettua aikaa tai ovat olleet syntyessään hyvin pieniä. 

Tutkijat vertasivat heitä 197 henkilöön, jotka syntyivät laskettuna aikana ja olivat syntyessään "normaalipainoisia".

Paljon ennen laskettua aikaa syntyneet osoittivat huomattavasti enemmän merkkejä neuroottisuudesta, he huolestuivat asioista helpommin, he eivät olleet yhtä sosiaalisia ja heillä oli vähemmän läheisiä ihmissuhteita.

Seurauksille keksitään useita syitä

Tutkijoiden mukaan useat syyt vaikuttavat siihen, että keskosten aivojen kehitykseen ja lapsuuden kokemuksiin.

Ennen laskettua aikaa syntyneille muutokset aivojen kehityksessä voivat vaikuttaa erityisesti siihen aivojen osaan, joka käsittelee sosiaalisia tilanteita ja muiden ymmärtämistä. 

Toinen syy on se, että vaikea synnytys ja sen komplikaatiot voivat johtaa ylisuojelevaan vanhemmuuteen: lasta kontrolloidaan paljon ja vanhemmat ovat ylisuojelevia. Se taas vaikuttaa siihen, kuinka ulospäinsuuntautunut lapsesta tulee, kun hän kasvaa.

Keskosena syntyneet lapset altistuvat suurelle määrälle stressiä, kun he joutuvat intensiiviseen hoitoon heti synnyttyään. Stressi voi tutkijoiden mukaan aiheuttaa pitkäaikaisia seurauksia lapsen persoonallisuuteen.

– Seurauksia voivat olla muun muassa taipumus vetäytymiseen, hermostuneisuuteen, ujouteen ja autistisiin piirteisiin. Nämä taas tekevät ennenaikaisesti syntyneestä lapsesta useammin kiusaajien kohteita, kertoo tutkimusta johtanut professori Dieter Wolke the Independentille.

– Vetäytyneet lapset eivät hankkiudu usein ongelmiin. Koulussa tai muissa sosiaalisissa tilanteissa heidät usein laiminlyödään tai heitä ei huomioida ollenkaan. On tärkeää, että vanhemmat ja opettajat ovat tietoisia näistä asioista, jotta he voivat auttaa näitä lapsia sopeutumaan sosiaalisesti, Wolke jatkaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.