Tutkimus: Liikunta lapselle hyväksi löhöilystä huolimatta

Tuoreen tutkimuksen mukaan lasten ja nuorten liikunnasta saamat terveyshyödyt eivät katoa mihinkään, vaikka lapset lisäksi löhöilevät ja pelaavat tietokoneella. Näin ollen liikunta on lapsille aina hyväksi, tutkijat kirjoittavat.

Havainto on mielenkiintoinen, sillä fyysinen passiivisuus voi lisätä monia terveysriskejä kuten ylipainoisuutta, jotka vuosien varrella nostavat muun muassa sydänsairauksien ja diabeteksen vaaraa. Tämän takia osa tutkijoista on pitänyt hyvänä vähentää lasten television katselua ja muuta fyysisesti passiivista ajanvietettä.

Tulokset julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä, ja ne perustuvat 21 000 lapsen ja nuoren terveystietoihin, jotka koottiin yhteisanalyysiin 14 aikaisemmasta tutkimuksesta. Fyysinen aktiivisuus mitattiin askelmittareilla, joita osallistujat kantoivat mukanaan tutkimusten ajan.

Analyysissa paljastui odotetusti, että fyysisesti aktiivisimpien lasten ja nuorten kolesterolitasot, paino ja insuliiniaineenvaihdunta olivat hieman paremmalla tolalla kuin vähän liikkuvien. Tämä havaittiin kuitenkin riippumatta lasten iästä, sukupuolesta, vyötärönympäryksestä ja ennen kaikkea riippumatta siitä, miten paljon aikaa lapsi käytti fyysisesti passiivisiin toimiin kuten television katseluun.

Tulokset viittaavat siihen, ettei vanhempien tarvitse huolestua esimerkiksi television katselun aiheuttavan lapsille terveysriskejä, kunhan lapset myös liikkuvat ja touhuavat riittävästi. Tässä tutkimuksessa aktiivisimmat lapset saivat kohtalaista tai uuvuttavaa liikuntaa runsaat puoli tuntia päivässä.

Duodecim/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja