Tutkimus: Liiasta nukkumisesta haittaa terveydelle

Tiesitkin varmaan, että liian vähäinen nukkuminen aiheuttaa terveysriskejä, mutta uusi tutkimus vihjaa siihen, että liiallinen nukkuminenkaan ei ole hyvästä.

Arjen kiireen keskellä voi olla vaikea ajatella, että jollakulla olisi aikaa nukkua jopa liikaa. Päinvastoin: tuntuu siltä, että moni pyrkii nipistämään nukkumatunneistaan saadakseen lisää tunteja päivään. Tutkimus kuitenkin viittaa siihen, että liiasta nukkumisesta aiheutuu samoja terveyshaittoja kuin liian vähäisestä unesta. Molemmat voivat kohottaa diabeteksen ja sydän- ja verisuonitautien riskiä erityisesti keski-ikäisillä.

Tutkimukseen osallistui 54 269 amerikkalaista yli 45-vuotiasta miestä ja naista. Tutkimuksesta kävi ilmi, että liian vähäinen uni on yleisempää kuin liiallinen uni, mutta molemmat lisäävät kroonisten tautien riskiä – liiallinen uni jopa enemmän kuin liian vähäinen uni. Liian vähäiseksi uneksi katsottiin kuusi tuntia tai vähemmän per yö ja liialliseksi uneksi kymmenen tuntia tai enemmän.

Lisätutkimusta tarvitaan

Tutkijat huomauttavat, että epäterveellisen unen keston ja muiden altistavien tekijöiden, kuten mielenterveyden ja painon, suhde on epäselvä. He ovatkin sitä mieltä, että näiden suhteiden ymmärtämiseksi tarvitaan lisätutkimusta.

Tutkijat korostavat myös, että liian vähäinen nukkuminen on huomattavasti yleisempi ongelma kuin liiallinen nukkuminen ja siihen pitäisi edelleen puuttua hanakammin. Tämä tutkimus vahvistaa kuitenkin ajatusta siitä, että on olemassa sopiva määrä unta, noin 7–9 tuntia yössä.

(MTV)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja