Mainos

Tutkimus: Ilmastonmuutos tappoi mammutit

Mammuttien metsästyksellä ei ole ollut niin suurta osuutta eläimen häviämiseen maapallolta kuin mitä aikaisemmin on uskottu. Alaskan yliopiston tutkijoiden mukaan laji hävisi sukupuuttoon pikemminkin ilmaston lämpenemisen vuoksi.

Mammuttien sukupuutto johtuikin tuoreen tutkimuksen mukaan todennäköisemmin ilmastomuutoksesta kuin ihmisen harjoittamasta metsästyksestä. Mammutti ja monia muita lajeja hävisi sukupuuttoon reilut 10 000 vuotta sitten.

Alaskan yliopiston tekemässä tutkimuksessa on löytynyt viitteitä siitä, että mammutin asuinseudut muuttuivat näihin aikoihin kosteammiksi ja lämpimämmiksi varsinkin kesäaikaan. Tämä taas vaikutti siihen, että kasvillisuus muuttui mammutille sopimattomaksi.

Tutkijat ajoittivat tutkimusta varten 600 vanhan luun tarkan iän. Luut kuuluivat sekä hävinneille lajeille kuten mammuteille että säilyneille kuten ihmiselle, hirvelle ja biisonille.

Tulosten perusteella näyttää siltä, että sellaisten saaliseläimien kuten hirvien ja biisonien kannat kasvoivat ihmisen ilmaantumisesta huolimatta. Mammutille kävi kuitenkin huonosti.

Tutkijoiden mukaan metsästyksellä ei kuitenkaan ollut tähän niin suurta osuutta kuin aikaisemmin on uskottu.

(STT–Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.