Tutkimus: 80 prosentilla gluteenitonta ruokaa syövistä ei ole keliakiaa

Tuoreen amerikkalaistutkimuksen mukaan jopa 80 prosentilla gluteenitonta ruokavaliota noudattavista ihmisistä ei ole keliakiaa.

Mayo Clinic -tutkimuskeskuksen mukaan Amerikassa noin 1,6 miljoonaa ihmistä noudattaa gluteenitonta ruokavaliota, vaikka heillä ei ole keliakiaa.

– Monet ihmiset syövät nyt gluteenittomasti, vaikka sille ei ole lääketieteellistä tarvetta. Olisi todella tärkeää, että ihmiset, jotka epäilevät itsellaan keliakiaa, kävisivät ennen ruokavalion vaihdosta tutkimuksissa, Mayo Clinicin gastroenterologi Joseph Murray toteaa.

"Ihmiset kehittävät itselleen oireita"

Lääketieteellinen julkaisu Annals of Internal Medicine käsitteli gluteenittoman ruokavalion trendiä jo viime helmikuussa ja toivoi ihmisiltä järjenkäyttöä.

– Järjen pitäisi mennä mutu-tuntuman edelle, jotta päähänpinttymä siitä, että gluteeni olisi myrkyllistä koko väestölle saataisiin estettyä. Meidän on estettävä mahdollisen terveysongelman muuttumien sosiaaliseksi terveysongelmaksi, italialaisen Pavian yliopiston tohtori Antonio Di Sabatino sekä tohtori Gino Corazza totesivat.

Italialaisprofessoreiden mukaan vatsavaivat, jotka liittyvät pastaan, leipään tai muihin viljatuotteisiin voivat liittyä oikeasti muihinkin ruokien sisältämiin ainesosiin. Professoreiden mukaan on jopa mahdollista, että joku ihminen kehittää itselleen vakavia vatsaoireita pelkästään ajattelemalla olevansa yliherkkä.

– Emme väitä, etteikö gluteeniyliherkkyyttä olisi olemassa, mutta lisää kliinisiä tutkimuksia tarvitaan, ennen kuin gluteeni voidaan tuomita myrkyksi, professori Antonio Di Sabatino jatkaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja