Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Tutkimus: 80 prosentilla gluteenitonta ruokaa syövistä ei ole keliakiaa

Gluteeniton ruokavalio on nyt trendidieetti
Gluteeniton ruokavalio on nyt trendidieetti
Julkaistu 03.08.2012 09:10(Päivitetty 03.08.2012 11:53)

Tuoreen amerikkalaistutkimuksen mukaan jopa 80 prosentilla gluteenitonta ruokavaliota noudattavista ihmisistä ei ole keliakiaa.

Mayo Clinic -tutkimuskeskuksen mukaan Amerikassa noin 1,6 miljoonaa ihmistä noudattaa gluteenitonta ruokavaliota, vaikka heillä ei ole keliakiaa.

– Monet ihmiset syövät nyt gluteenittomasti, vaikka sille ei ole lääketieteellistä tarvetta. Olisi todella tärkeää, että ihmiset, jotka epäilevät itsellaan keliakiaa, kävisivät ennen ruokavalion vaihdosta tutkimuksissa, Mayo Clinicin gastroenterologi Joseph Murray toteaa.

"Ihmiset kehittävät itselleen oireita"

Lääketieteellinen julkaisu Annals of Internal Medicine käsitteli gluteenittoman ruokavalion trendiä jo viime helmikuussa ja toivoi ihmisiltä järjenkäyttöä.

– Järjen pitäisi mennä mutu-tuntuman edelle, jotta päähänpinttymä siitä, että gluteeni olisi myrkyllistä koko väestölle saataisiin estettyä. Meidän on estettävä mahdollisen terveysongelman muuttumien sosiaaliseksi terveysongelmaksi, italialaisen Pavian yliopiston tohtori Antonio Di Sabatino sekä tohtori Gino Corazza totesivat.

Italialaisprofessoreiden mukaan vatsavaivat, jotka liittyvät pastaan, leipään tai muihin viljatuotteisiin voivat liittyä oikeasti muihinkin ruokien sisältämiin ainesosiin. Professoreiden mukaan on jopa mahdollista, että joku ihminen kehittää itselleen vakavia vatsaoireita pelkästään ajattelemalla olevansa yliherkkä.

– Emme väitä, etteikö gluteeniyliherkkyyttä olisi olemassa, mutta lisää kliinisiä tutkimuksia tarvitaan, ennen kuin gluteeni voidaan tuomita myrkyksi, professori Antonio Di Sabatino jatkaa.

Lue myös: Suomalaisasiantuntija: Gluteeniyliherkkyys epämääräinen asia

(MTV3)

Lisää aiheesta:

Näin elatustuen ja elatusavun määrät muuttuvat vuonna 2026Tätä arkiruokaa Hanna Partanen suosittelee: "Järkyttävän suuri määrä kuitua"Ruokareseptihaut, jotka trendasivat vuonna 2025 – haitko sinäkin?"Kysymyksiä, joita ei aina kehtaa sanoa ääneen" – näitä vastauksia suomalaiset kaipasivat vuonna 2025Voiko "aivot sammuttaa" näin helposti illalla? Unilääkäri arvioi somekikanAinakin yksi seikka pastapaketin kyljestä kannattaa tarkistaa
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 09:55
    Kela

    Näin elatustuen ja elatusavun määrät muuttuvat vuonna 2026

  • 09:34
    Ruoka

    Tätä arkiruokaa Hanna Partanen suosittelee: "Järkyttävän suuri määrä kuitua"

  • 06:07
    Google

    Ruokareseptihaut, jotka trendasivat vuonna 2025 – haitko sinäkin?

  • 06:01
    Google

    "Kysymyksiä, joita ei aina kehtaa sanoa ääneen" – näitä vastauksia suomalaiset kaipasivat vuonna 2025

  • Eilen19:01
    Nukkuminen

    Voiko "aivot sammuttaa" näin helposti illalla? Unilääkäri arvioi somekikan