Tutkijoilta varoitus: Muovia löytynyt ensimmäistä kertaa ihmisen verestä – ”Läpäiseekö se veri-aivoesteen?”

Mikromuovihiukkasia on kaikkialla Suomen rannikolla, mutta määrät vaihtelevat suuresti 2:04
Katso myös: Mikromuovihiukkasia on kaikkialla Suomen rannikolla, mutta määrät vaihtelevat suuresti

Pieniä mikromuovihiukkasia on levinnyt jo lähes kaikkialle maapallolla. Nyt tutkijat ovat havainneet mikromuovia ensimmäistä kertaa myös ihmisen verestä.

Tutkijat varoittavat, että muovipartikkelit saattavat päätyä ihmisten elimiin. Eikä kyseessä ole yksittäinen tapaus, sillä Amsterdamin yliopiston tutkimuksessa tutkittiin verinäytteitä 22 terveeltä vapaaehtoiselta. Heistä jopa 80 prosentilla havaittiin muovia veressä.

Tiedejulkaisu Phys.org kertoo, että verinäytteissä löydettiin erityyppisiä muovihiukkasia, jotka ovat peräisin mm. juomapulloissa käytetystä PET-muovista sekä pakkauksissa käytetystä polystyreenistä.

Tutkijoiden mukaan tulokset osoittavat, että ihmisillä on jo muovia kehoissaan – eikä sitä saisi olla.

– Minne se menee kehossa? Saako sen eliminoitua? Vai säilyykö se joissakin elimissä ja ehkä vain lisääntyy? Vai kykeneekö se jopa läpäisemään veri-aivoesteen, kysyy tutkija Dick Vethaak Amsterdamin yliopistosta.

Tutkimuksen mukaan mikromuovi päätyy kehoon montaa eri reittiä: Ilman, veden tai ruuan mukana. Muovia tulee myös joidenkin hammastahnojen, huulikiiltojen ja tatuointimusteen mukana.

Lue myös:

    Uusimmat