Muovia löytyi syntymättömien lasten istukoista – "äidit olivat shokissa"

Mikromuovihiukkasia on kaikkialla Suomen rannikolla, mutta määrät vaihtelevat suuresti 2:04
Mikromuovihiukkasia on kaikkialla Suomen rannikolla, mutta määrät vaihtelevat suuresti.

Mikromuovipartikkeleita on havaittu syntymättömien lasten istukoissa ensimmäistä kertaa. Asiasta uutisoi The Guardian.

Tutkijat kuvailevat löydöstään "suureksi huolenaiheeksi". Vielä ei ole tiedossa, vaikuttavatko mikromuovipartikkelit lasten terveyteen. Tutkijoiden mukaan on kuitenkin mahdollista, että partikkelit sisältävät kemikaaleja, jotka voivat aiheuttaa pitkäaikaisia vaurioita tai heikentää sikiön immuunijärjestelmän kehittymistä.

Mikromuovi on todennäköisesti päätynyt istukkaan äitien syömisen tai hengittämisen kautta. Mikromuovilöytöjä tehtiin neljältä perusterveeltä naiselta, joista jokainen synnytti ilman ongelmia.

Yhteensä tutkijat löysivät tusinan verran mikromuovipartikkeleita. Vain 4 prosenttia istukoista kuitenkin tutkittiin, joten partikkeleita oli istukoissa todennäköisesti huomattavasti enemmän.

"Lapset ovat kuin kyborgeja"

Kaikki löydetty muovi oli joko sinistä, punaista, oranssia tai pinkkiä. Ne saattoivat alunperin olla osa vaikkapa jonkinlaista pakkausta, maalia tai kosmetiikkaa. Kooltaan partikkelit olivat 0,01 millimetrin kokoisia, joten ne pystyivät kulkemaan verenkierron mukana.

– Se kuin odottaisi kyborgilasta. Vauvat eivät enää koostu pelkästään ihmissoluista, vaan he ovat sekoitus biologisia ja epäorgaanisia ainesosia. Äidit olivat shokissa, sanoi tutkija Antonio Ragua The Guardianin mukaan.

Aiemmat tutkimukset ovat tehneet selväksi, ettei mikään maapallon kolkka ole turvassa muovilta. Sitä löytyy niin 8849 metriin kurkottavan Mount Everestin huipulta kuin syvimmistä valtameristäkin.

Otsikkoa muutettu 23.12.2020 23.39.





Lue myös:

    Uusimmat