Tutkijoiden hurja väite: Tämä pieni tapa vie muistisi!

Purukumin jauhaminen on yksi maailman yleisimmistä tavoista. Miellyttävän maun lisäksi sen uskotaan rentouttavan, auttavan keskittymään, helpottavan hermopaineita, parantavan muistia ja pudottavan painoa. Nyt tutkijat ovat kuitenkin todenneet, että purkan pureminen heikentää lyhytkestoista muistia.

Cardiffin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa todettiin kolme vuotta sitten, että purkka lisää valppautta, tarkkuutta sekä luovuutta, mutta ei vaikuta muistiin. Jatkotutkimukset kuitenkin osoittivat, että purukumi saattaa heikentää lyhytkestoista muistia sekä vaikeuttaa suoriutumista muistia vaativista tehtävistä.

Testityhmän piti painaa mieleensä sana- ja kirjainsarjoja samalla, kun he jauhoivat purukumia. Brittitutkijat huomasivat, että suorituskyky näissä lyhytkestoista muistia vaativissa tehtävissä aleni. Oppilaat olivat hajamielisiä, ja heidän oli vaikea palauttaa mieleen sanoja oikeassa järjestyksessä.

Australialaistutkijat arvelevat, että puremisen kaltainen jaksottainen toiminta haittaa kognitiivisia tehtäviä. Esimerkiksi puhelinnumeron mieleen painaminen on vaikeampaa, jos naputtaa sormiaan samaan aikaan. Tutkijat huomasivat, että sormien naputtamisella ja purkan jauhamisella on samanlainen vaikutus lyhytkestoiseen muistiin.

Aiemmat tutkimukset päinvastaisia

Viimeisin Cardiffin yliopistossa tehty tutkimus antoi täysin päinvastaisia tuloksia kuin aiemmat kolme tutkimusta. Ensimmäisessä tutkimuksessa todettiin, että purukumi parantaa lyhytkestoista numeroiden ja sanojen tunnistamista.

Kahden seuraavan tutkimuksen mukaan purukumi parantaa suhteellisen pitkän sanalistan muistamista. Jotkut tutkijat arvelivat purkan parantavan muistia, koska pureskeleminen vilkastuttaa verenkiertoa aivoissa.

Syy tutkimustulosten eroavaisuuteen saattaa piillä purkan maussa. Tutkijat eivät lyö lukkoon oikeaa vastausta purukumin vaikutuksista. Jos kuitenkin päätät pureskella purkkaa tärkeää tehtävää tehdessäsi, kannattaa valita pitkäkestoinen maku.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja