Tutkijat ymmällään avaruuden kummajaisesta: Mystinen kohde räjähtelee kerta toisensa jälkeen

Miljardien valovuosien päässä sijaitsevassa galaksissa  on mystinen kohde, joka lähettää jatkuvasti niinsanottuja FRB-radiopurkauksia (Fast Radio Burst).

Tutkijoiden seuraama kohde, FRB121102  tykitti avaruuteen 60 tuntia kestäneellä seurantajaksolla peräti 1652 energialatausta. Aiheesta kirjoittaa tiedesivusto Live Science.

Tutkijat ovat ymmällään tilanteesta. He toivovat saavansa vastauksia asiaan havainnoinnin myötä. 

FRB:ssä valtava energiamäärä

FRB:t ovat mielenkiintoinen ilmiö. Pulssit kestävät vain sekunnin murto-osia, mutta niiden synnyssä voi olla energiaa yhtä paljon kuin oma aurinkomme tuottaa energiaa vuodessa.

Jotkut FRB:t tapahtuvat vain kerran, mutta kolmen miljardin valovuoden etäisyydellä sijaitseva FRB121102 toistaa purskeita jatkuvasti. Tutkijat päättivät tehdä kattavan tutkimuksen kyseisestä kohteesta tutkimalla sitä Kiinassa sijaisevalla tarkalla FAST-radioteleskoopilla.

Tutkimus: Avaruusmatkailu voi olla haitallista terveydelle 0:55
Tutkimus: Avaruusmatkailu voi olla haitallista terveydelle

Tutkijoiden mukaan FRB-signaalien aiheuttajia ovat magnetareiksi kutsutut neutronitähdet. Magnetarien äärimmäisen voimakkaissa magneettikentissä voi tapahtua rajuja tapahtumia, joista syntyy korkeaenergisiä purkauksia. FRB121102:n tiheätahtista räjähtelyä on kuitenkin vaikea selittää.

– Jostain syystä tämä kohde on erittäin, erittäin hyvä räjähtelemään, toteaa montrealilaisen McGillin yliopiston tutkija Victoria Kaspi.

Kaspi pohtii voisivatko esimerkiksi tuoreemmat magnetarit räjähdellä vanhempia magnetareja tiheämpään tahtiin.

Lue myös:

    Uusimmat