Tutkijat selvittivät, miten kissan kieli toimii – toivovat voivansa hyödyntää löydöksiä lemmikkien ja ihmisten hyväksi

Konetekniikan insinöörien tiimi on selvittänyt, miten kissan kieli tarkalleen ottaen toimii ja voisiko samaa toimintaperiaatetta soveltaa myös muualla.

Jos kissa on joskus lipaissut sinua, tiedät, että sen kieli on kuin hiekkapaperia. Kielen avulla kissa saa pestyä itsensä ja pidettyä itsensä viileänä. Tutkijat halusivat selvittää, miten kieli itseasiassa toimii.

Kissan kielen ”salaisuus”

Kissat ovat pikkutarkkoja ja saattavat käyttää jopa neljänneksen hereilläoloajastaan itsensä pesemiseen. Tutkimusta johtanut tutkija Alexis Noel kiinnostui aiheesta, kun hänen kissansa kieli juuttui pörröiseen huopaan.

Tutkijat ovat pitkään olettaneet, että kissojen kieltä peittäisivät pienet kartionmuotoiset nyppylät. Käyttäen muun muassa huipputeknisiä valaisulaitteita, tutkijat saivat selville, että kissan kielen ”salaisuus” ovatkin kielen pinnassa olevat pienet kissan kynsien muotoiset koukut. Yllättäen, koukut olivat myös onttoja.

Nämä ”koukut” ovat muutoin kielen suuntaisia, mutta pienellä kielilihaksen liikkeellä ne nousevat pystyyn, jolloin ne pystyvät esimerkiksi kuljettamaan kissan sylkeä syvälle sen turkkiin.

Miksi kissa kehrää? Artikkeli jatkuu videon alla.

1:50

Löydös hyötykäyttöön

Tutkijoiden mukaan tätä löydöstä voitaisiin hyödyntää esimerkiksi hiusharjoissa, puhdistustuotteissa ja jopa robotiikassa. Tutkijat toivovat löydöksen hyödyttävän niin muita lemmikkejä kuin ihmisiäkin.

– Kissojen kielet voivat auttaa meitä esimerkiksi puhdistamaan mattoja tai levittämään lääkettä karvaiselle iholle, Noel kommentoi.

Noel hakee parhaillaan patenttia 3D-printatulle harjalleen, joka on saanut inspiraationsa nimenomaan kissan kielestä.

Lähde: News.com.au

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja