Lukuisia kissoja uhkaa lohduton kohtalo piittaamattomien omistajien vuoksi – löytöeläinpalvelua pyörittävä Mira suree: "Henkisesti todella raskasta ja kuormittavaa"

Hylättyjen kissojen maa 5:31

Kissojen heitteillejättö on iso ongelma, johon olisi tarjolla helppo ratkaisu.

Videolla pohditaan, miksi kissoja hylätään. 

Kiikoisten löytöeläinpalvelua pyörittävä Mira Ekholm-Martikainen joutuu valitettavan usein surullisen työn eteen.

– Se on henkisesti todella raskasta ja kuormittavaa se eläinten lopettaminen, Mira kertoo MTV Uutisille.

Pari päivää sitten Mira joutui jälleen varaamaan aikaa eläinlääkärille. Löytöeläinpalvelussa ei ollut tilaa kaikille hoitoa tarvitseville kissoille.

– Meillä ei tehdä turhia lopetuksia. Teen tätä työtä sen takia, että haluan eläimille hyvää ja parhaan mahdollisimman elämän, Mira toteaa.

Hän on juuri matkalla loukuttamaan lisää heitteillejätettyjä kissoja. Myöhemmin Mira kertoo niitä löytyneen yhteensä 35 kappaletta.

Vanhoja kissoja ei huolita 

Pirkanmaalla sijaitsevan Sastamalan alueella työskentelevän Miran mukaan maaseudulla heitteillejätetyt kissat ovat suuri ongelma.

– Koirille löytyy omistaja, kissojen kohdalla tilanne on paljon surullisempi.

Harva omistaja hakee kissansa takaisin. Mira laskeskelee, että eläimen kunnosta riippuen noin 90–95 prosenttia jää löytöeläinpaikkoihin tai väliaikaiseksi tarkoitettuihin sijoituskoteihin. Varmimmin kodin löytävät kissanpennut sekä sosiaaliset aikuiset kissat.

– Raaka arvioni on, että yli kaksivuotiaille villiintyneille kissoille on todella vaikea löytää paikkoja, Mira sanoo.

Joskus pelastava enkeli löytyy

Mira kertoo työnsä opettaneen, että joskus villiintyneen ja vanhemman kissan lopettaminen on armollisempi vaihtoehto kuin jatkuva lääkitys ja kuljetus paikasta toiseen.

– Pitää vähän osata miettiä asioita monelta kantilta.


Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Joskus kuitenkin onnistaa. Kun Mira oli viimeksi eläinlääkärillä viemässä heitteille jätettyjä kissoja piikille, hän sai ilmoituksen sijoituskodista. Tällä kertaa eläimen henki säästyi – kenties osaltaan Kiikoisten löytöeläinpalvelun Facebookissa julkaiseman viestin vuoksi.

– Näin, että näissä kissoissa olisi potentiaalia, vaikka ne olivat selkeästi aikuisia.


Jos upotus ei näy, voit avata sen tästä.

Sirutus- ja rekisteröintipakko lakiin 

Aina eläinlääkärikäynti ei kuitenkaan pääty yhtä onnellisesti. Moni kissa on maksanut hengellään omistajansa huolimattomasta käytöksestä.

Mira toivookin, että kissanomistajat siruttaisivat lemmikkinsä ja rekisteröisivät ne omiin nimiinsä. Tällöin eksynyt kissa olisi helppo palauttaa alkuperäiseen kotiinsa. Haaveissa olisi, että rekisteröinti- ja sirutuspakko kirjattaisiin eläinten hyvinvointilakiin.

– Se olisi ensisijainen ratkaisu tähän kissatulvaan ja hylättyjen kissojen ongelmaan.

Kissoja ei pitäisi myöskään ottaa niiden halvan ja helpon maineen vuoksi.

– Jos otat lemmikin, niin et jätä sitä. Sen pitäisi olla itsestään selvää, Mira toteaa.


Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.


Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Kaupunki mukaan kissatalkoisiin 

Mira kertoo, että Sastamalassa kaupungin päättäjät ovat päättäneet lähteä mukaan kissatalkoisiin. Kaupungin, löytöeläinpalvelun ja eläinlääkärien yhteistyön tarkoituksena on tarjota apua ja tietoja kissojen hoitoon positiivisessa hengessä.

Kyse on eettisyydestä, mutta myös taloudellisista resursseista. Kaupunki on voimavarojansa venyttävän löytöeläintoiminnan lakisääteinen maksaja.

– Löytöeläintoiminnan idea ei ole, että se hukkuu hylättyihin lemmikkeihin. Se on talteenottopaikka.

Lue myös:

    Uusimmat