Mainos

Tutkijat selvittivät: Miksi naiset saavat orgasmin?

Naisen orgasmi on monimutkainen asia. Miehen siemensyöksylle on selvä, biologinen syy, mutta minkä vuoksi nainen saa orgasmin?

Yalen yliopiston tutkijat uskovat keksineensä ratkaisun kysymykseen siitä, onko naisen orgasmille evoluution kannalta mitään järkevää syytä. Eihän naisen orgasmilla ole ainakaan mitään ilmeistä roolia lisääntymisen tai lasten lukumäärän kannalta.

Tutkimusta johtanut Yalen professori Gunter Wagner ja hänen tutkijaparinsa Mihaela Pavlicev Cincinnatin lastensairaalasta tutkivat muita nisäkkäitä löytääkseen vihjeitä siitä, kuinka orgasmi on kehittynyt ajan saatossa.

Tutkimuksissa päädyttiin siihen, että aikoinaan naisen orgasmi on ollut vaatimuksena sille, että ovulaatio voi ylipäänsä tapahtua. Naisen saadessa orgasmin hänen elimistössään vapautuu kahta hormonia, oksitosiinia ja prolaktiinia. Istukkanisäkkäillä tällainen vuoto auttaa ovulaatiota alkamaan eikä ilman sitä raskaus olisi mahdollista. Urosten ja naaraiden orgasmit toimivat niin sanotusti yhdessä auttaen ovulaation alkuun.

On todennäköistä, että samanlainen mekanismi on alunperin toiminut myös ihmisillä täsmälleen samasta syystä. Ajan myötä naisille on kuitenkin kehittynyt kyky ovuloida itsenäisesti. Kyky saada orgasmi kuitenkin säilyi sen vuoksi, että sillä on toissijainen rooli yhteyden luojana kumppaneiden välillä. 

Vaikka naisen orgasmi ei siis enää olekaan vaatimus lisääntymisen kannalta, se ei tarkoita sitä, etteikö se olisi silti tarpeellinen osa seksiä. Onhan seksin tarkoitus nykypäivänä olla ennen kaikkea nautinnollista.

Tutkimus julkaistiin JEZ-Molecular and Developmental Evolution -lehdessä.

Video: Seksuaalinen haluttomuus koskettaa monia. Mitä asialle voi tehdä?

Katsomo-video ei ole saatavilla

Lähde: IFL Science

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.