Mainos

Tutkijat lähes varmoja – tässä on maailmankuulun Mona Lisan malli

Arkeologit ovat kaivaneet Firenzessä esiin luurangon, jonka uskotaan olevan Leonardo da Vincin kuuluisan Mona Lisa -taulun innoittajan maalliset jäänteet.

Useimpien arvioiden mukaan taiteilijan mallina oli firenzeläinen aatelisnainen Lisa Gherardini. Naituaan rikkaan silkkikauppiaan hän otti käyttöön nimen Lisa del Giocondo.

Lisa del Giocondon uskotaan tulleen haudatuksi paikalliseen luostariin. Kaivauksia on tehty luostarissa jo yli vuoden päivät. Kaivaukset aloitettiin, kun löydetyt asiakirjat vahvistivat, että aatelisnainen asui luostarissa sen jälkeen, kun hänen aviomiehensä kuoli.

– Sanoisin että olemme päässeet tutkijoiden kannalta todella jännittävään kohtaan. Koko työmme huipentuu kysymykseen, löydämmekö vai emme Lisa Gherardinin jäännökset, sanoi Silvano Vinceti, joka johtaa arkeologiryhmää.

Tarvitaan kuitenkin vielä paljon työtä, ennen kuin luurangon henkilöllisyys saadaan selville. Luurangosta kenties saatavaa DNA:ta aiotaan verrata hänen tunnettujen jälkeläistensä perimään.

Jos henkilöllisyys varmistuu, seuraavaksi tutkijaryhmä toivoo pystyvänsä rekonstruoimaan naisen kasvot ja vertaamaan niitä da Vincin maalaukseen.

Mikäli kyseessä ei olekaan Gherardinin luuranko, kaivauksia jatketaan syyskuussa nykyisen löydön tuntumassa toisessa, isommassa haudassa.

Da Vinci maalasi maailmankuulun Mona Lisa -maalauksen vuosien 1503 ja 1506 välillä. Nykyään se on esillä Pariisin Louvressa.

(MTV3 - STT - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.