Tutkijat: Ehkäise likinäköisyys ulkoilemalla

Ulkona vietetty aika voi ehkäistä likinäköisyyttä, tutkijat sanovat.

Useat tutkimukset vihjaavat, että lapset jotka viettävät ulkona aikaa, ovat muita lapsia harvemmin likinäköisiä, BBC News raportoi. Cambridgen yliopiston tutkijat analysoivat kahdeksaa aikaisempaa tutkimusta ja huomasivat, että jokainen ulkona vietetty viikkotunti vähensi likinäköisyyden riskiä kaksi prosenttia. Tutkimuksiin osallistui yli 10 000 lasta ja nuorta.

Justin Sherwin ja hänen tutkimustiiminsä saivat selville, että likinäköiset lapset viettävät keskimäärin 3,7 tuntia vähemmän aikaa ulkona kuin normaalinäköiset tai kaukonäköiset lapset. Tutkijat muistuttavat, että syitä tälle ei vielä tarkkaan tiedetä. Vähentynyttä riskiä voivat selittää luonnonvalolle altistuminen ja kaukana sijaitsevien kohteiden katsominen. Tutkijat olettivat, että lapset jotka viettävät enemmän aikaa ulkona viettävät vähemmän aikaa lukien, opiskellen tai pelaten tietokonepelejä - näin ei kuitenkaan ollut.

Ulkona vietetty aika tuo sekä etuja että haittoja.

– Ulkona vietetty aika täytyy suhteuttaa saatuun UV-säteilyyn ja ihosyöpäriskin nousuun, kaihiin ja muihin syöpiin. Toisaalta, ulkoilu voi suojata diabetekselta ja liikalihavuudelta, d-vitamiinivajeelta ja osteoporoosilta, Sherwin sanoo.

Likinäköisyys on nykyään huomattavasti yleisempää Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa kuin 30-40 vuotta sitten. Keskimäärin 1-2 prosentia 5-7-vuotiaista lapsista kärsii likinäköisyydestä. Noin viisi miljoonaa brittiä on likinäköisiä ja heistä 200 000 vakavasti. Joissakin Aasian osissa yli 80 prosenttia väestöstä kärsii likinäköisyydestä.

Lue myös:

MTV3/Helmi

Lähde: bbc.co.uk

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja