Tutkija Niinistön vierailusta Bidenin luona: Turvallisuuspoliittista selkänojaa haettiin ja sellainen saatiin

Niinistö saapunut Valkoiseen taloon, Biden sanoo olevansa sitoutunut auttamaan Suomea puolustautumaan 2:45

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Matti Pesu sanoo presidentti Sauli Niinistön vierailun presidentti Joe Bidenin luona Valkoisessa talossa jäävän historian kirjoihin, mutta vierailun merkityksen suuruutta ei vielä voi arvioida.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


–  Äärimmäisen jännitteisessä tilanteessa mennään Yhdysvaltoihin ja ilmoitetaan selvästi, että yhteistyötä tiivistetään. Jos ajattelee Suomen ulkopolitiikkaa, se on poikkeuksellisen rohkea ja näyttäväkin teko, Pesu sanoo.

Niinistö totesi tänään useaan kertaan tiedotustilaisuudessa Bidenin tapaamisen jälkeen, että turvallisuus- ja puolustusyhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa tiivistetään. Tapaamisessa tuli Niinistön mukaan myös edelleen selväksi, että sotilasliitto Naton avoimien ovien politiikka jatkuu.

–  Sieltä lähdettiin turvallisuuspoliittista selkänojaa hakemaan ja sellainen myös nyt saatiin, Pesu sanoo.

Suuntaviivat yhteistyön tiivistämiselle eivät vielä ole Pesun mukaan selvät, mutta tahto on ja se viestittiin selkeästi.

Pesu arvioi, että kun puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) lähtee ensi viikolla Washingtoniin, hänen tehtävänsä on edistää tätä agendaa. Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson ja puolustusministeri Peter Hultqvist vierailevat Suomessa lauantaina.

–  Lauantaina varmaan ruotsalaisten kanssa keskustellaan, mitä tehdään ja asiaa mietitään laajemminkin pohjoismaisesti.

Lue myös:

    Uusimmat