Tutkija: Näin saunomiskilpailu vaikutti Suomen brändiin

Saunomisen viralliset MM-kilpailut lopetettiin Heinolassa vuonna 2010 sattuneen kuolemantapauksen ja vakavan vammautumisen jälkeen. Epävirallisesti kisoja järjestetään edelleen. Saunatutkija Pekka Tommilan mielestä asiaan pitäisi puuttua.

Epäterveellisiä ja hengenvaarallisia: sellaisia ovat saunomiskilpailut Suomen Saunaseuran tutkimus- ja kulttuuritoimikunnan puheenjohtajan Pekka Tommilan mielestä.

– Kaikenlaisella kisailulla on hyvin vähän tekemistä oikean saunomisen kanssa. Siinä mitataan vain, kuka pysyy pisimpään tajuissaan.

Seuraukset voivat olla traagisia.

– Kun venäläinen Vladimir Ladyženski hengitti liikaa 115-asteista höyryä, hänen keuhkonsa paloivat, mikä johti kuolemaan.

Saunomisen maine vaurioitui

Tommila kertoo, että vuoden 2010 tapahtumat vahingoittivat saunomisen mainetta.

– Maailmalla tykätään levittää pöhköjä uutisia, ja tämä oli valitettavasti yksi niistä. Kun Suomen brändi sitten viime vuoden lopulla määriteltiin, saunominen jätettiin siitä tarkoituksella pois. Mielestäni se oli virhe.

Nuorten miesten keskinäisen kilvoittelun saunassa Tommila ymmärtää.

– Kyllähän kilpailu kuuluu ihmisen perusluonteeseen. Mutta varsinkin miehillä tuntuu olevan vähemmän käytännön järkeä. Naiset ovat luontaisesti järkevämpiä eivätkä tee tällaisia typeryyksiä, Tommila sanoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja