Tutkija: Miehet mieltävät seksilomat hyväntekeväisyydeksi

Tutkija Elina Penttisen mukaan naisten seksiromanssit eroavat suuresti miesten seksiturismista.

Siinä missä naiset perustelevat kaupallista seksiä satunnaisella romanssilla, moni mies ajattelee tekevänsä hyvää ostamalla paikallisen prostituoidun palveluja.

– Hyväntekeväisyys on asia, jolla pyritään nostamaan omaa profiilia ja mieltämään hyväksikäytön suhde joksikin toiseksi. Hyväntekijän roolin painottamisella miehet haluavat häivyttää seksin ostamisesta hyväksikäytön leimaa, kertoo tutkija Elina Penttinen.

– Se on henkilökohtainen tapa perustella omaa toimintaa. Mies ajattelee, että kun hän käyttää paikallista palvelua, hän auttaa paikallisia naisia. Voisi ajatella, että seksiä ostava mies haluaa olla kunnollinen mies, se on kunnollisen miehen paikan vahvistamista – en ole paha, en käytä hyväksi, en ole pahantekijä.

Miesten seksiturismi on myös organisoidumpaa, ja suurin osa globaalista seksiteollisuudesta onkin suunnattu miehille.

– Seksiturismi Thaimaassa ja muualla Kaakkois-Aasiassa on iso elinkeino, jota edesauttaa sitoutuminen rakenteellisiin sopeuttamisohjelmiin.

– Sen organisoituminen on lähtenyt liikkeelle amerikkalaisten sotilaiden organisoidusta prostituutiosta. Turismi yleensä on tärkeä elinkeino, ja seksiturismi on tässä suhteessa merkittävää.

Naiset hakevat tasavertaisempaa kumppania

Naisten seksiturismia ei sen sijaan ole pidetty osana globaalia seksiteollisuutta. Toiminnan ymmärtäminen romanssina edesauttaa sitä, että kumpikin osapuoli voi kieltää suhteen kuuluvan kaupalliseen seksiturismiin.

Nainen näkee oman toimintansa väliaikaisena romanssina, jossa on tasavertaiset kumppanit, vaikka molemmat osapuolet tiedostavatkin suhteen kaupallisen luonteen.

– Tärkein pointti taitaa olla siinä, että naisten kohdalla seksiturismi rajoittuu vietettyyn lomaan. Kun on oma elämä ja oma perhe, niin tämä turismiromanssi antaa eksoottisen kokemuksen. Voi kokea kaiken, mitä lomakohde tarjoaa, kiteyttää Penttinen naisten suhtautumisen toimintaansa.

Kuvat: Colourbox.com

Studio55.fi/Siiri L'Ecuyer

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja