Tutkija: Vähäluminen talvi ei ole hyttysten lottovoitto

Tänä talvena suuressa osassa Suomea on harmiteltu lumen vähyyttä. Kesää kohti mennessä on kuitenkin lohdullista tietää, että vähäluminen talvi voi vaikuttaa kesän hyttysten määrään.

Ratkaisevin tekijä on kevät, ja se, miten lumet sulavat. Jos painanteet säilyvät kosteina pitkään, on se hyttysen toukille hyvä kasvuympäristö.

– Hyttyset ovat munineet syksyllä painanteisiin. Jos keväällä lumi lähtee haihtumalla, sääskiä tulee vähemmän. Jos taas keväällä on runsaasti vesisateita ja lammikot pysvät pidempään kosteina, sääskipolvet ehtivät kehittyä lammikoissa. Hyttysiä tulee siten runsaammin, kertoo hyönteistutkija Reima Leinonen. – Vaatii 3-4 viikkoa kesäistä lämpötilaa, jotta lammikot pysyvät täynnä.

Leinonen kuitenkin muistuttaa, että jos kesällä muutaman viikon satelee runsaammin, niin sääskikannat jälleen runsastuvat. Sääskien määrä myös vaihtelee paikallisesti.

– Viime kesäksi näytti, että sääskiä tulee reilummin. Paikallinen vaihtelu oli kuitenkin suurta. Esimerkiksi Pirkanmaalla ja muutamasta muustakin paikasta tuli tietoa, ettei sääskiä ollut juuri lainkaan.

Hyönteistutkijan mukaan vielä on liian aikaista ennustaa hyttyskesää, mutta yksi asia on varma: 

– Pitää muistaa kuitenkin aina, että sääsket ovat erittäin tärkeä osa lintujen ruokavaliota. Ne ovat osa ravintoketjua ja siksi niitä pitää olla, Reima Leinonen sanoo. 

Lue myös:

    Videot

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja