Tutkija: Krimin irtautuminen ei riitä Venäjälle

Krimin niemimaan menetys voi lähentää Ukrainaa Eurooppaan, arvioi Aleksanteri-instituutin tutkija Hanna Smith.

Hänen mukaansa Ukraina voi tehdä ratkaisuja itsenäisemmin, jos sen maaperällä ei ole enää Venäjän laivastotukikohtaa. Myös Nato-jäsenyys aukeaa silloin Ukrainalle ihan eri tavalla.

Smithin mukaan tukikohta on ollut iso pelinappula Ukrainan ja Venäjän välillä jo pitkään ja se on aina sitonut Ukrainan presidenttien käsiä.

– Jos Ukraina onnistuu pääsemään jaloilleen ja kääntymään Eurooppaan päin, ei todella ole huono asia, että Ukrainan maan kamaralla ei ole Venäjän keskeistä laivastotukikohtaa.

Smithin mukaan kaikki viittaa siihen, että Venäjä on tosissaan aikomuksessaan ottaa Ukraina haltuun. Hän uskoo, että Krimin irtautuminen Ukrainasta ei kuitenkaan riittäisi Venäjälle.

Hänen mukaansa maan todellinen pyrkimys Ukrainassa on vallanvaihto Kiovassa.

Itä-Ukrainan tapahtumat huolestuttavat nyt eniten, Smith sanoo.

– Näyttää siltä, että Kreml ei ole vielä päättänyt, mitä se aikoo Itä-Ukrainan suhteen tehdä.

EU:n ulkoministerikokoukselta voi Smithin mukaan jo odottaa konkreettisia tarkennuksia talouspakotteisiin. Hän uskoo, että pakotteet ovat aluksi lieviä.

Listaa ihmisistä, joihin viisumikieltoja tai varojen jäädyttämistä kohdennettaisiin, ei ole vielä päätetty. Huhujen mukaan listalla olisi esimerkiksi Venäjän puolustusministeri.

– Jos Venäjän puolustusministeri tai Gazpromin johtaja eivät saakaan enää viisumia, onhan se arvovaltakolaus, Smith sanoo.

– Ja Venäjä on perinteisesti reagoinut voimakkaasti arvovaltakolauksiin.  

 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja