Mainos

Turvasumuttimien myynti kasvanut räjähdysmäisesti – ”Miehet ostavat vaimoille ja tyttärille”

Lupavapaiden turvasumuttimien myynti alkoi räjähdysmäisesti kasvaa viime vuoden lokakuussa. Ennen sumuttimia ostivat lähinnä pääkaupunkiseutulaiset naiset, mutta nyt tuotteita ostavat miehet joka puolelta Suomea.

Turvasumuttimia vuodesta 2010 Suomessa valmistanut Turvakerroin Oy painaa töitä niska limassa. Lupavapaiden turvasumuttimien myynti alkoi viime vuoden lokakuussa vetää ennennäkemättömällä tavalla.

– Aiemmin sumuttimien myynti on ollut melko tasaista, joskin syksyisin iltojen pimentyessä myynti on aina hieman vilkastunut. Mutta vuosi sitten myynti suorastaan räjähti, yhtiön toimitusjohtaja Tomi Virén kertoo.

– Siitä asti töitä on painettu hullun lailla.

Ennen ostaja oli nainen, nyt mies

Valoisan kesän ajaksi turvasumuttimien kysyntä hieman laski, mutta nyt syksyn alkaessa myynti on jälleen kohentunut.

Virén kertoo myös tyypilliseen turvasumuttimen ostavan asiakkaan muuttuneen. Ennen sumuttimia ostivat lähinnä pääkaupunkiseutulaiset naiset, mutta nyt tyypillinen asiakas on useimmiten miespuolinen, joka voi asua missä päin Suomea tahansa.

Virén uskoo tuotteiden kuitenkin menevän naispuolisten henkilöiden käyttöön.

– Miehet ostavat turvasumuttimia vaimoilleen, tyttärilleen ja äideilleen. Eräskin mies kertoi, että ei päästä tytärtään opiskelemaan toiselle paikkakunnalle ilman turvasumutinta. Huoli on niin suuri.

Vaikuttava aine mentoli

Turvasumuttimen vaikuttava aine on mentoli, joka pakottaa käytön kohteen silmät kiinni. Lisäksi sumutin päästää käytettäessä kovan äänen ja värjää kohteensa kirkkaan vaaleanpunaisella väriaineella.

– Vaikutus on siis ikään kuin kolmivaiheinen. Väriaine on elintarvikeväripohjainen, mutta se pysyy iholla noin neljän vuorokauden ajan.

Lupavapaita turvasumuttimia saa vapaasti valmistaa, myydä ja ostaa, kun taas järeämpiin kaasusumuttimiin tarvitaan lupa. Turvakerroin Oy on ainoa turvasumuttimien valmistaja Suomessa.

Virén uskoo turvasumuttimien myynnin lisääntymisen syyksi kasvaneen turvattomuuden tunteen.

– Yleinen turvattomuuden tunne on lisääntynyt, mutta siihen, mistä tämä johtuu, on varmasti useampia syitä.

Poliisin työssä ei juuri näy

Turvasumuttimien myynnin kasvu ei kuitenkaan näy poliisin työssä. Komisario Petri Lillvis kertoo, että Länsi-Uudenmaan poliisilla ei ollut viime eikä tänä vuonna yhtäkään tehtävää, johon olisi liittynyt turvasumuttimen käyttö.

Poliisilla ei myöskään ole sumuttimien käyttöön selkeää kantaa.

– Pohdiskelimme asiaa tässä kollegojen kanssa ja totesimme, että aika neutraalisti suhtaudumme niihin, Lillvis sanoo. 

Samalla hän muistuttaa, että sumuttimen kantajan ei tule tuudittautua liialliseen turvallisuudentunteeseen.

– Joissain tilanteissa sumutteen käyttäminen on perusteltua, mutta sen kantaminen saattaa luoda myös turhaa turvallisuuden tunnetta. Terve ennakointi on parempi kuin luottaa vain siihen, että turvasumutin ratkaisee tilanteen.

Turvasumuttimien kysynnän kasvusta kertoi ensimmäisenä kaupukilehti Tamperelainen.

MTV Uutisten toimittaja testasi, miltä tuntuu saada luvan vaativasta kaasusumuttimesta:

2:14

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.