Mainos

Turku on Suomen ehdokas kulttuuripääkaupungiksi

Asiantuntijaraati nosti ykköseksi kaksi kaupunkia, Turun ja Rovaniemen. Turun vahvuuksina painoivat muun muassa perinteet tieteen ja taiteen yhdistämisessä.

Turku on Suomen kulttuuripääkaupunkiehdokas vuodelle 2011. Kulttuuriministeri Tanja Saarela valitsi ehdokkaan seitsemän kaupungin joukosta. Muut hakijat olivat Rovaniemi, Tampere, Oulu, Jyväskylä, Lahti ja Mänttä.

Kulttuuriministerin valinnan julkisti johtaja Rauno Anttila opetusministeriöstä. Tanja Saarela on kesälomalla.

Saarelan perustelujen mukaan Turun kaupungin hakemus täyttää Euroopan kulttuuripääkaupunki -tapahtuman kriteerit.

Kulttuuriministerin mielestä Turun ohjelmasuunnitelma vuodelle 2011 hyödyntää hyvin kaupungin ja ympäröivän alueen ominaispiirteitä, kaupunkiarkkitehtuuria ja elämänlaatua. Useimmissa Turun laatiman ohjelman hankkeissa toteutuu myös vaadittu eurooppalainen ulottuvuus.

Turun hakemus oli toinen asiantuntijaraadin arvioinneissa parhaiten menestyneistä hakemuksista, toinen oli Rovaniemi.

Raadin puheenjohtaja Pekka Kärki sanoo raadin halunneen antaa kaksi vaihtoehtoista suositusta kulttuuriministerille. Halutessaan ministeri olisi siitä huolimatta voinut valita aivan muun kaupungin kuin raadin suositteleman.

-Jos meille olisi annettu tehtäväksi suositella vain yhtä kaupunkia, olisimme suositelleet Turkua. Sen hakemus on niin vahva ja suurelta osin jo valmiiksi mietitty, Kärki sanoo.

Kulttuuripääkaupunkivuosi koko Suomen hanke

Turku palaa -niminen ohjelma sisältää 35 hankekokonaisuutta. Turku oli hakijoista ainoa, joka pitää ohjelmassa kulttuuripääkaupunkivuotta varten suunnitellut hankkeet erillään vuotuisista tapahtumista.

- Turun täytyy vielä lisätä kansallista yhteistyötä ohjelmansa suhteen. Kulttuuripääkaupunkivuosi on koko Suomen hanke, jossa Turku on päätoimija. Ohjelmatarjonnan tulee siten edustaa koko Suomen kulttuurin parhaimmistoa.

Turun tulee myös ajankohtaistaa ja kehittää ohjelmaa lähivuosien ajan ja sen on varauduttava joustamaan suunnitelmissa.

Opetusministeriö edellyttää, että Turun kaupunki jatkaa ohjelman kehittämistä asiantuntijaraadin suositusten mukaisesti.

Valintamenettely jatkuu kansallisen mittelön jälkeen EU:ssa. Suomen ja Viron täytyy jättää kulttuuripääkaupunkiehdotuksensa Euroopan parlamentille, neuvostolle, komissiolle ja alueiden komitealle tämän vuoden loppuun mennessä. Hakijat arvioi kulttuurialan asiantuntijoista koostuva lautakunta, joka antaa lausuntonsa komissiolle.

Lopullisesti vuoden 2011 Euroopan kulttuuripääkaupungit nimeää kulttuuriministerineuvosto ensi vuonna. Käytännössä kansallinen valinta kuitenkin ratkaisee, joten nyt jo voi melko suurella todennäköisyydellä sanoa, että nuo kaupungit ovat Turku ja Tallinna.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.