Turhien keksintöjen taikaa Japanin malliin

Japanilaisilla on oma sanansa hyödyttömälle keksinnölle, joka ei pelastakaan ihmiskuntaa arjen pieniltä, vaivalloisilta askareilta. Ovatko nämä maailman pöhköimmät keksinnöt?

Ihmiskunnan historiassa on patentoitu jos jonkinlaista härveliä kanan silmäsuojuksesta kissan tassuihin kiinnitettäviin lattianpesulappuihin. Keksintöjen ihmemaassa, Japanissa, turhalle keksinnölle on jopa oma sanansa, "chindōgu".

Chindōgu merkitsee hyödytöntä vempelettä, joka on kehitetty helpottamaan jokapäiväistä elämää. Kehitelmän tarkoituksena on ratkaista jokin arkielämän pikkuongelma, mutta chindōgu aiheuttaa yleensä niin paljon uusia ongelmia, ettei sen käyttäminen ole loppujen lopuksi kovinkaan järkevää. Keksinnön käyttäminen voi myös olla niin noloa, ettei kukaan ryhdy siihen vapaaehtoisesti.

Jos chindōgu kuitenkin yllättäen toimii, se menettääkin statuksensa chindōguna, ja siirtyy "oikeiden keksintöjen" luokkaan. Keksintöä ei myöskään saisi kehittää hyötyäkseen siitä rahallisesti: tarkoitus on vain saada iloa keksimisestä ja pitää mielensä terävänä.

Outojen keksintöjen listalle pääsevät yhdistetty pölyhuiska-cocktailsekoitin, jonka avulla siistijä voi palkita itsensä urakan päätteeksi; kissan tassuihin kiinnitettävät pölyhuiskat, jotka tekevät lemmikistä siivousapulaisen sekä muovinen, koko vartalon peittävä uima-asu, jotta vettä pelkäävät henkilöt voivat nauttia uimisesta.

Myös nämä kummalliset laitteet on keksitty

Daddle – Satula, jonka voi kätevästi heittää isän selkään, kun lapsi haluaa leikkiä ratsastavansa hevosella! Keksinnön nimi tulee sanoista "dad", isä, ja "saddle", satula. Toisin kuin chindōgu-keksinnöt, tämä laite pääsi kauppojen hyllylle.

Voipuikko – Kuin liimapuikko, mutta voilla. Paahtoleivät voiteleminen ei koskaan ole ollut näin helppoa. Voitikku keksittiin helpottamaan elämää vuonna 1995.

Pakokaasupopcorn – Laite, joka kiinnitetään pakoputkeen, ja pian popcorn on valmista! Vehje kokkaa paukkumaissit valmiiksi, ja voipa siinä lämmittää pienen ateriankin. Pakokaasukattila ei kuitenkaan ole yhtä nopea kuin mikro.

Jääpalastoppari – Drinkin juominen kuumana kesäpäivänä hankaloituu, kun lasissa lilluvat jääpalat uhkaavat huuhtoutua janoisen ihmisen kurkkuun. Vaan ei enää: pestävä ja uudelleenkäytettävä, kaikkiin laseihin sopiva verkkoviritelmä asetetaan lasin päälle, ja se estää jääpaloja törmäilemästä drinkin siemailijan huuliin.

Tamponi-taser – Naisille kehitetty suojalaite, joka toimii tavallisen tainnuttimen tyylisesti, mutta on ulkonäöltään vaaleanpunainen tamponi. Söpön ulkonäön ei saa antaa hämätä, sillä laite ampuu 50 000 volttia! Toisin kuin chindōgu-keksinnöt, tämä laite pääsi markkinoille asti vuonna 2007.

Pro Thumb Wrestling – Tylsää työpaikalla? Osta oma nyrkkeilykehä peukkupainia varten! Peukuille tarkoitetussa Pro Thumb Wrestling -kehässä on kaksi reikää, josta taistelupari kumpainenkin työntää läpi yhden peukalon – ja ei kun peukkusotimaan! Myös tätä vempainta on nähtyä kauppojen hyllyllä.

Banaanikotelo – Banaanin kuljettamiseen tarkoitettu, hedelmän mukaan muotoiltu muovikotelo. Suomalaisillekin tuttu loota edusti itseään myös Vuoden Turhake 2008 -äänestyksessä, muttei yltänyt kärkisijalle.

Studio55/Maria Aarnio

Lähteet:
http://www.urlesque.com, http://www.designboom.com/history/useless.html, http://chindogu.com/chindogu/, http://www.perpetualkidcom/pro-thumb-wrestling.aspx , http://slightlywarped.com, Wikipedia.

Lue myös:

    Uusimmat