Mainos

Turhat vitamiinit jopa vaarallisia, mutta mistä tiedän tarvitsenko apuja purkista?

Eilen uutisoitiin tutkimuksesta, jonka mukaan ravintolisien käytöstä ei ole juuri hyötyä kansansairauksien ehkäisyssä. Minnesotan ja Itä-Suomen yliopistojen tutkimuksessa todettiin päinvastoin, että muun muassa monivitamiini-, foolihappo- ja rautavalmisteiden käyttö voi jopa lisätä kuolleisuutta.

Ravitsemusterapeutti Anette Palssa Suomen Terveystalosta toteaa, että asiantuntijat ovat olleet jo pitkään sitä mieltä, että ravintolisiä syödään usein turhaan.

– Se, että ne voisivat lisätä kuolleisuutta, on yllättävä tieto. Sitä pitää tietenkin tutkia vielä tarkemmin.

Palssan mukaan lisäravinteet menevät hukkaan, jos ihminen syö muutenkin terveellisesti ja monipuolisesti. Hänen mielestään ainoastaan D-vitamiinin syöminen talvisaikaan on Suomessa perusteltua.

– D-vitamiinia ei usein saa ravinnosta tarpeeksi, sen syömisestä on tutkitusti hyötyä.

Monipuolinen ruokavalio säästää ravinteilta

Terveelliseen ruokavalioon kuuluu ravitsemusterapeutin mukaan värejä vaihdelleen kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Maitotaloustuotteita pitäisi nauttia 5–6 dl päivässä, juustoa muutama viipale.

Viljatuotteet kannattaa Palssan mukaan syödä täysjyväisenä, kalaa hän suosittelee syötäväksi pari kertaa viikossa. Myös kanaa, lihaa ja riistaa voi syödä vaihtelevasti. Rasvoissa Palssa suosittaa pääasiassa kasvisrasvojen käyttöä.

Karppaus eli vähähiilihydraattinen ruokavalio on lisääntynyt viime vuosina myös Suomessa. Karppaajillekaan Palssa ei välttämättä suosittele lisäravinteita, mutta heitä hän kehottaa syömään esimerkiksi palkokasveja ja siemeniä.

Joskus lisäravinteet ovat perusteltuja

Vegaaneille tärkeää on B12-vitamiinin ja D-vitamiinin riittävä saanti. Kasvisruuissa näitä vitamiineja ei välttämättä ole tarpeeksi.

Palssan mukaan on myös muita poikkeustapauksia, jolloin lisäravinteiden syöminen on perusteltua. Näitä ovat esimerkiksi lihavuusleikkauksen läpikäyneet ja pahasti allergiset ihmiset.

Pienille lapsillekin Palssan ainoa välttämättömyyssuositus on D-vitamiini.

– Muuten kannattaa mennä neuvolan suositusten mukaan, siellä tiedetään yleensä nämä asiat hyvin. Varmuuden vuoksi ei lapsillekaan kannata lisäravinteita antaa, Anette Palssa sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.