Mainos

Tupakoitsija, nyt on juuri oikea hetki lopettaa – 7 muutosta, jotka huomaat kehossasi heti

Maailmanlaajuisen koronapandemian aikana vastuskyvyn ylläpitäminen on erityisen tärkeää. Jos tupakoinnin lopettamisen motivaatio on ollut hukassa, nyt jos koskaan on juuri oikea hetki harkita sitä uudelleen. Tupakoitsijalla saattaa olla suurempi riski sairastua COVID-19-tautiin kuin tupakoimattomalla. Taudin oireet voivat myös iskeä tupakoitsijaan kovemmin.

Nikotiini on yksi eniten riippuvuutta aiheuttavista aineista. Tupakan aiheuttama riippuvuus voi olla jokaiselle hieman erilaista: toiselle nikotiini on pahin riippuvuuden aiheuttaja – toiselle päivän tauottaminen tupakkahetkellä on niin tuttu rutiini, että siitä luopuminen tuntuu vaikealta.

Tupakoinnin lopettaminen käy monen tupakoitsijan mielessä, mutta vieroittautuminen ei välttämättä ole helppoa omin voimin. Harva onnistuu lopettamaan kertalaakista.

Tärkein lähtökohta tupakoinnin lopettamiseen on oman sisäisen motivaation kaivaminen esiin. Terveys on usein helppo – ja äärimmäisen tärkeä – kannustin: kuka ei haluaisi voida paremmin ja pienentää elämäntavoillaan riskiä sairastua esimerkiksi keuhkosairauksiin tai astmaan. Koronapandemian aikana omasta terveydestä huolehtimisen merkitys korostuu.

Kuusi askelta onnistuneeseen tupakoinnin lopettamiseen

 1. Mieti, mikä motivoi sinua lopettamaan
 2. Valmistaudu lopettamiseen: miten korvaat tupakkatauon jatkossa?
 3. Suunnittele etukäteen, miten toimit tupakanhimon yllättäessä
 4. Löydä itsellesi sopiva apukeino (lääkehoito, nikotiinikorvaushoito tai muu)
 5. Kerro päätöksestäsi läheisillesi, jotka tukevat päätöstäsi
 6. Kehu itseäsi onnistumisistasi ja muistuta itseäsi sinua motivoivista tekijöistä

Mitä tapahtuu kehossasi ja terveydessäsi, kun nikotiinin käytön lopettaa kokonaan, eikä sen käyttöä jatka muiden tuotteiden, kuten nikotiinipurkan, kautta? Tupakoitsijalle tulee hyvänä uutisena se, että positiiviset vaikutukset nikotiinin käytön lopettamisen myötä alkavat näkyä heti. Pahimmat vieroitusoireet menevät usein ohi viimeistään muutamassa viikossa, joiden aikana omassa hyvinvoinnissa voi havaita rutkasti positiivisia muutoksia.

1. Vastustuskyky paranee

Tupakoinnin tiedetään heikentävän hengitysteiden limakalvojen puolustuskykyä viruksia vastaan. Vastustuskyky alkaa kuitenkin vahvistua jo muutaman päivän päästä tupakoinnin lopettamisesta. Koskaan ei siis ole liian myöhäistä lopettaa.

2. Flunssaoireet eivät iske yhtä pahasti

Tavallisenkin flunssan oireet iskevät tupakoitsijaan erityisen ikävästi. Tupakointi heikentää limakalvojen verenkiertoa ja keuhkojen toimintaa. Hengitysteiden infektiot voivat pitkittyä ja niiden oireista voi joutua siten kärsimään kauan jälkijunassakin.

3. Aistit palautuvat

Tupakoitsijan maku- ja hajuaisti ovat heikentyneet. Lopettaminen saa aistit palautumaan normaaleiksi: ruokahalu saattaa alkuun jopa kasvaa ja ulkoilma tuoksua yhtäkkiä hämmentävän raikkaalle. Puhumattakaan siitä, että tupakka pinttyy myös tupakoitsijan ominaistuoksuksi, jota harva läheinen jää kaipaamaan. Nikotiini poistuu elimistöstä jo ensimmäisten tupakoimattomien päivien aikana.

4. Olo tuntuu energisemmältä

Tupakointi heikentää verenkiertoelimistön toimintaa. Lopettamisen myötä moni tunteekin aivan uudenlaisen energian heräävän. Olo on virkeämpi, mieli kirkkaampi ja ajatukset pyörivät muussa kuin tupakassa. Motivoitunut olotila tarttuu herkästi muihin elämän osa-alueisiin. Onnistumisen tunteelle ei löydy vertaista.

5. Liikunnasta voi nauttia uudella tavalla

Tupakoitsijan keuhkot ovat kovilla – harva tupakoitsija nauttii kovasti liikunnasta, sillä hengästyy helposti. Samaan aikaan lopettamisen myötä mahdollisiin vieroitusoireisiin liikunta on oiva helpotuskeino. Onneksi tupakoinnin myötä heikentynyt hapenottokyky kuitenkin palautuu ja sitä myöten hengästyminenkin vähenee. Moni huomaa kunnon kasvavan nopeasti.

6. Tupakkayskä helpottaa

Tupakointi ärsyttää keuhkoputkea ja -kudosta, mikä aiheuttaa monelle tuttua tupakkayskää. Hengenahdistuksen oireetkaan eivät ole harvinaisia – etenkään flunssaan sairastuessa.

7. Mieliala todennäköisesti paranee

Vaikka tupakoinnin lopettaminen voi olla myös henkisesti haastavaa, lopputulos palkitsee monin kerroin. Stressitasot saattavat laskea huomattavasti, kun tupakointia onnistuu edes vähentämään. Unenlaatu myös usein paranee. Positiivisten vaikutusten summa lopettamisen myötä on huikea

Mikä Acetium?

 • Tupakan vieroitusvalmiste ilman nikotiinia tai muista riippuvuutta aiheuttavia ainesosi
 • Vieroitus on turvallisempaa kuin nikotiinivalmisteiden käyttö
 • Helppokäyttöinen imeskelytabletti, joka imeskellään samaan aikaan poltetun tupakan kanssa
 • Noin 2–3 kuukauden kuluessa tupakan maku suussa muuttuu, nautinto häviää, ja tupakasta on helpompi päästä eroon
 • Tupakoinnin vähentäminen käy asteittain
 • Acetiumin teho perustuu luonnonmukaiseen L-kysteiini-aminohappoon, joka sitoo tupakansavusta sylkeen liukenevaa syöpää aiheuttavaa asetaldehydiä
 • Apteekeista ja päivittäistavarakaupoista
 • Tutustu ja lue lisää tupakoinnin lopettamisesta Acetium.fi


Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja