"Tupakkayhtiöllä jo kehitteillä korvaava tuote menthol-tupakalle"

Eilen Euroopan parlamentti äänesti tiukennuksista tupakkadirektiiviin. Käytännössä äänestettiin esimerkiksi makuaineiden, kuten mentholin, poistamisesta savukkeista sekä ohutsavukkeiden myynnin ja valmistuksen kiellosta Euroopassa.

Kyseessä on kahdenvälinen taistelu. Terveysviranomaiset haluavat kitkeä tupakoinnin, joka tappaa Euroopassa vuosittain 700 000 ihmistä. Samaan aikaan tupakkateollisuus taistelee markkinoistaan, sillä kyseessä on valtaisa teollisuudenala.

– Phillip Morrisin laboratoriossa tutkitaan jo korvaavia lisäaineita. Siellä on tehty eläinkokeita, joissa on ollut 333 eri lisäainetta kokeiltavana, joilla olisi sama anesteettinen vaikutus kuin mentholilla. Ei siellä turhaa odotella, koneet käyvät jo, väittää varatuomari ja siviilioikeuden emeritusprofessori Erkki Aurejärvi.

Aurejärvi kertoo tietonsa lähteeksi sisäiset asiakirjat ja Yhdysvalloista saadun tiedon.

Hänen mukaansa mentholin merkitys tupakassa on paitsi parantaa makua, myös turruttaa kurkunpäätä.

– Jottei kurkunpää torjuisi tupakansavua. Menthol puuduttaa keuhkoja ja sillä lailla antaa aloittelijalle hyvät mahdollisuudet vetää sitä myrkkyä sisäänsä.

– Jo 50-luvulla esimerkiksi Chesterfield-savukkeet olivat erittäin maustettuja. Makuaineita on käytetty pääasiassa sen takia, että lapset ja nuoret alkaisivat polttaa. Nikotiinissahan on karvas maku, joten se on täytynyt peittää alusta saakka.

– Sinne on pantu toffeeta, erilaisia karamellin makuja, vaniljaa, suklaata ja niin edelleen. Se oli kilpailukeino.

Vaikka länsimaissa tupakointi on viime vuosina vähentynyt, maailmanlaajuisesti tupakkateollisuus kuitenkin kasvaa.

Lue myös:

    Uusimmat