Tuoreyrteillä kohti kesää

Kevät on ruukkuyrttien sesonkiaikaa. Yrteillä saa ruokiin väriä ja esimakua tulevan kesän uudesta sadosta. Kotimaisten ruukkuyrttien valikoima on ympärivuotinen, käsittäen jo lähes kolmekymmentä erilaista tuoreyrttiä.

Helpoin keino tuoreyrttien käytön lisäämiseen on korvata reseptissä mainittu kuivattu yrtti tuoreella. Yksi teelusikka kuivattua vastaa yrtin voimakkuudesta riippuen 1-3 ruokalusikallista tuoretta yrttiä.

Kun käytät tuoreyrttejä ruuissa yksin tai toisten yrttien kanssa, huomioi yrtin voimakkuus. Suomessa yrttejä kasvatetaan kesäaikana kasvihuoneiden lisäksi myös avomaalla. Nämä ulkona kasvatetut tuoreyrtit ovat yleensä kasvihuoneyrttejä voimakkaampiaromisia. Kotimaiset ruukkuyrtit voit silputa syötäväksi sellaisenaan, pesemättä.

Taitava yrttimaustaja suosii ruuissa kahden vahvan yrtin yhdistämisen sijaan, yhden vahvan eli rotevan ja miedomman eli hennon yrtin tai yrttien liittoa. Mitä miedompi on ruuan ominaismaku, sitä vähemmän lisättävää yrttiä yleensä tarvitset. Lisää hennot yrtit, kuten basilika, persilja, tilli, korianteri ja minttu kuumiin ruokiin vasta kypsennyksen lopuksi. Näin et kypsennä makuaineita taivaan tuuliin. Rotevia yrttejä kuten meiramia, timjamia ja rosmariinia voit ripotella ruokien sekaan jo kypsennysvaiheessa. Kylmiin ruokiin ja leivonnaisiin yrtit lisätään luonnollisesti muiden ainesosien mukana.

Yrttejä käyttämällä pystyy helposti vähentämään lisättävän suolan määrää. Keväisiin illanistujaisiin sopivaa tarjottavaa ovat eri tavoin täytetyt quesadillakset eli tortillahampurilaiset. Valmiiden quesadillasten sijaan, voi pöytään kattaa erilaisia täytevaihtoehtoja, kuten tuoreyrttejä, tuorejuustoja, juustoraasteita, pilkottuja kasviksia, valmiita salsoja, makeaa chilikastiketta, guagamolea ja erilaisia kypsiä lihasuikaleita, kuten marinoitua broileria. Aterian päätteeksi maistuu hetkessä valmistuva raikas minttushake.

Arkiruoaksi sopii reilusti timjamilla maustettu tonnikala-juuresvuoka. Vuoka kypsyy kätevästi uunissa ja siihen käytettäviin juureksiin raikkautta tuo timjamin lisäksi myös sitruuna.

Quesadillakset kahdella täytteellä

8 vehnänätortillaa

  • Täyte I
  • 100 g maustettua kevyttuorejuustoa
  • 1 prk (400 g) kidney–säilykepapuja
  • 1 paprika
  • 3 kevätsipulinvartta
  • 2-2,5 rkl makeaa chilikastiketta
  • 0,5 ruukkua japanilaista lehtipersiljaa
  • 0,5 tl suolaa
  • pari kierrosta mustapippurimyllystä

Voitele kaksi tortillaa tuorejuustolla. Murskaa haarukalla valutetut pavut ja lisää sekaan pieniksi silputtu paprika ja kevätsipulit, chilikastike, silputtu persilja ja mausteet. Levitä seos tuorejuuston päälle ja päällystä täytteet tortilloilla. Kuumenna pannu ja paista quesadillat molemmin puolin kauniin kullanruskeaksi. Leikkaa kolmioiksi ja tarjoa lämpiminä.

  • Täyte II
  • 100 g juustoraastetta
  • 3 tomaattia ilman sisuksia
  • 0,5 punainen chili ilman siemeniä
  • 1 ruukku korianteria
  • 0,5 ruukkua rucolaa
  • maun mukaan suolaa, rouhittua mustapippuria ja ripaus sokeria

Pilko tomaatit, chili ja korianteri ja yhdistä ainekset. Ripottele juustoraaste kahdelle tortillalle ja levitä päälle revitty rucola ja täyte. Päällystä tortilloilla. Kuumenna pannu ja paista quesadillat molemmin puolin kauniin kullanruskeaksi. Leikkaa kolmioiksi ja tarjoa lämpiminä.

Nopea minttushake

  • 0,5 l pehmeää vaniljajäätelöä
  • 18-20 jääkuutiota
  • 1 ruukku tuoretta minttua
  • 0,5-1 sitruunan mehu
  • noin 1 dl rasvatonta maitoa

Pane kaikki ainekset tehosekoittimeen ja käytä seos tasaiseksi. Kaada laseihin ja nauti.

Timjaminen tonnikala-juuresvuoka

  • 2 purkia (á 185 g) tonnikalapaloja öljyssä
  • 6 keskikokoista perunaa
  • 1 iso sipuli
  • puolikas keskikokoisesta lantusta
  • puolikas juuriselleri
  • 4-5 murskattua valkosipulinkynttä
  • 0,5 sitruunan raastettu kuori ja mehu
  • yhteensä 1 dl tuoretta silputtua timjamia ja oreganoa
  • 0,5 tl suolaa ja rouhittua mustapippuria myllystä
  • noin 3 dl vahvaa kana- tai kalalientä

Kuori ja pilko kasvikset kookkaiksi paloiksi ja kuullota ne ja murskatut valkosipulinkynnet pannulla öljyssä. Kumoa kasvispalat korkealaitaiseen uunivuokaan, lisää tonnikalapalat, toisen tonnikalapurkin öljy, sitruunankuori ja -mehu, silputut yrtit ja mausteet. Lisää kana- tai kalalientä niin, että se peittää reilusti vuoan pohjan.

Paista keskitasolla 225 asteessa noin tunnin ajan, kunnes kasvikset ovat pehmenneet.

Yrttifaktaa:

  • Yrttejä viljellään kolmella eri tavalla: kesällä avomaalla ja ympäri vuoden kasvihuoneessa irtoviljelynä sekä ruukkuviljelynä.
  • Eniten viljellään tilliä ja toisena persiljaa.
  • Avomaalla yrttejä viljeltiin vuonna 2003 yhteensä 170 hehtaarin alalla.
  • Suurin osa avomaalla viljellyistä yrteistä käytetään teollisuuden raaka-aineena.
  • Kasvihuoneessa yrttejä viljeltiin lähes 12 hehtaarin alalla.
  • Vuonna 2003 viljeltiin yhteensä noin 11,8 miljoonaa yrttiruukkua.

Teksti:Kotimaiset Kasvikset ry
Kuvat: Sanna Peurakoski ja Tommy Selin

Lue myös:

    Uusimmat