Tuore tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko lupaa rahaa suomalaiseen urheiluun ja kulttuuriin: "lisää rahaa on tulossa"

Miten tieteeseen ja kulttuuriin panostetaan? Ministeri Annika Saarikko vastaa 10:03

Tiede- ja kulttuuriministeriksi valittu Annika Saarikko lupaa lisää rahoitusta niin suomalaiseen kulttuuriin kuin urheiluunkin. Huomenta Suomessa vieraillut ministeri puhui myös rahapeliyhtiö Veikkauksen tärkeydestä näiden kahden rahoittamisessa. 

Saarikon mukaan rahapotteja muun muassa kulttuuriin, urheiluun ja nuorisotoimintaan kasvatetaan sekä verotuksesta että Veikkaus-voitoista. 

– Erityisesti liikuntapuolella pidän tärkeänä tätä ohjelmaa, jolla on tarkoitus liikuttaa kaikkia suomalaisia, sen lisäksi että lisäeuroja tulee huippu-urheiluun.

– Kulttuuripuolella tavoitellaan vaikkapa lastenkulttuurin ja taiteilijaeläkkeiden, jota on varmaan pitkään odotettu. Lisää rahaa on tulossa joka tapauksessa.

Veikkauksen dilemma ratkaistavaksi tulevina vuosina

Viime hallituskaudella tehtiin päätös siitä, että raha-automaattipeleihin tulee pakollinen tunnistautuminen. Pyrkimyksenä oli vähentää pelaamisesta koituvia haittoja. Samalla vähenivät Saarikon mukaan kuitenkin myös Veikkauksen saamat tulot. 

– Tiedämme, että moni suomalainen valitsee netissä pelatessaan pelinsä mieluummin ulkomaiselta peliareenalta kuin suomalaiselta. Tämä haastaa Veikkauksen tulojen saantia ja sitä kautta myös voitonjakoa, jolla tehty myös valtavan paljon hyvää Suomessa. Nyt hallitusohjelmassa on ollut pohdintaa, että tulisiko näitä tahoja hyvittää valtion budjetista, mutta nekään rahat eivät riitä loputtomiin. Eli tämä on iso kysmys ratkaistvaksi lähivuosina.

– Erityisen korvaamattomalta peliraha tuntuu vaikkapa nuorisotoiminnan kannalta ja kulttuurisektorissa, jotka pyörivät pitkälti näiden rahojen avulla. Se on myönnettävä että se on suomessa aika erikoislaatuinen järjestelmä.

Lue myös:

    Uusimmat