Tunnistatko? Presidenttiehdokkaiden harvinaiset nuoruuskuvat – nämä he valitsivat elämänsä kuviksi

Kuka presidenttiehdokas ei koskaan ottanut ylioppilaskuvaa? Kenen elämän kuva kiteytyy kainuulaiseen järvimaisemaan? MTV Uutiset pyysi presidenttiehdokkailta heidän ylioppilaskuviaan sekä elämänsä kuvaa.

Pekka Haavisto

Vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto kirjoitti ylioppilaaksi Helsingin Munkkivuoren yhteiskoulusta vuonna 1976.

– En käynyt erillisessä ylioppilaskuvassa. Tässä kuvassa on oman luokkani porukkaa lakkiaispäivänä pihallamme (itse vaaleassa takissa). Koulu oli päättynyt, mutta meitä ahdisti maailma, joka oli edessämme – saasteiden ja ydinsodan uhan malli. Olimme päättäneet, että teemme jotakin asioiden muuttamiseksi.

Työ on vienyt Haaviston monille maailman konfliktialueille. Hänen elämänsä kuva on otettu elokuussa 2006 Darfurin Jabel Marrassa. Ympärillä käytiin taisteluja Sudanin hallituksen ja Sudan Liberation Movement -välisen sissiliikkeen kesken.

– Olen tässä kuvassa tapaamassa sissejä ja houkuttelemassa heitä takaisin neuvottelupöytään. Monet tapaamistani sisseistä olivat lapsisotilaita – nuoria, jotka eivät tienneet mitään koulunkäynnistä, eivätkä tavalliseen lapsuuteen liittyvistä asioista. Heidät oli vain värvätty taistelemaan, ja se oli heidän ainoa elinkeinonsa.

Sauli Niinistö

Presidentti Sauli Niinistö sai ylioppilaslakin vuonna 1967 Salon yhteislyseosta. Niinistö on haastatteluissa kertonut, ettei opiskelu ennen yliopistoa juurikaan kiinnostanut.

Yhteislyseon päättötodistuksen ainoa kymppi tuli liikunnasta, lukuaineiden keskiarvo oli 6,5.

Elämänsä kuvaa Niinistö ei MTV Uutisille toimittanut.

Nils Torvalds

Nils Torvalds pääsi ylioppilaaksi keväällä 1966. Rkp:n presidenttiehdokas kertoo, että varsinaista ylioppilaskuvaa ei koskaan otettu. Lähettämässään kuvassa Torvalds ajaa venettä Tunhamnissa Turun saaristossa.

Torvaldsin elämän kuva on niin ikään otettu Tunhamnissa.

– Paljain jaloin lueskellessa historiallinen kirja meren äärellä. Muuta ei voi elämältä vaatia, Torvalds kertoo viime kesänä otetusta kuvasta.

Matti Vanhanen

Keskustan Matti Vanhanen painoi valkolakin päähänsä vuonna 1975. Ylioppilaaksi hän kirjoitti Lahnuksen yhteiskoulusta Nurmijärveltä.

– Ylioppilaskuvaa ei ole enää tallessa, joten kuva abivuodelta 1975.

Vanhasen mukaan jokainen hetki on merkityksellinen.

– Takanani on turvallinen lapsuus kotona, omien lasten syntymä ja kasvu, työelämään lähtö ja mielekäs työ.

– Mutta tärkeää on jokainen hetki tässä ja nyt. Kuva on tuorein, joulukuussa minusta otettu, pitkän päivän jälkeen kotona sohvalla kirjan ääressä. Huomenna jokin toinen hetki on päivän kohokohta. Nauttikaamme niistä. Ei puhuta vain menneistä hyvistä ajoista vaan hyvistä tulevista ajoista.

Laura Huhtasaari

Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kirjoitti ylioppilaaksi Mäntän lukiosta vuonna 1999. Mäntästä tie vei Jyväskylän yliopistoon, josta hän valmistui kasvatustieteiden maisteriksi vuonna 2004.

– Olen aina halunnut haastaa itseäni kasvamaan ihmisenä. Kasvattavia kokemuksia olen hankkinut heittäytymällä tuntemattomaan. Lukuvuoden 1999-2000 olin vapaaehtoistyössä Mikronesiassa luokanopettajan tehtävässä opettamassa paikallisia lapsia. Opetuskieli oli englannin kieli, lasten äidinkieli oli marshallin kieli, Huhtasaari kertoo elämänsä kuvastaan.

Tuula Haatainen

SDP:n Tuula Haatainen pääsi ylioppilaaksi vuonna 1978 Kuopion yhteiskoulusta.

Elämänsä kuvan Haatainen kertoo otetun vuonna 2012. Tuolloin hän juoksi elämänsä ensimmäisen maratonin.

– Lenkkeilin paljon nuorena. Täyttäessäni 50 vuotta päätin, että juoksen maratonin. Ajatus tuntui ensin mahdottomalta, mutta otin aikajänteen valmentautumiselle ja tein mahdottomasta totta. Juoksin ensimmäisen maratonini vuonna 2012 ja siitä tämä kuva. Sen jälkeenkin olen juossut useita maratoneja ja puolimaratoneja.

Merja Kyllönen

Vasemmistoliiton Merja Kyllönen kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1996 Suomussalmen lukiosta.

Elämänsä kuvan Kyllönen on ottanut Kiantajärvellä Suomussalmella.

– Kuva on kainuulaisesta mielenmaisemasta, joka minulle on rauhan tyyssija. Siellä taivas, vesi ja maa kohtaavat toisensa, maadoittavat mielen, puhdistavat sielun ja rauhoittavat. 

Paavo Väyrynen

Viimeisenä presidenttikilpaan mukaan tullut Paavo Väyrynen kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1965 Kemin yhteiskoulusta. Lapista nuorenmiehen tie vei pääkaupunkiin. Väyrynen valmistui valtiotieteiden kandidaatiksi Helsingin yliopistolta vuonna 1970.

Väyrysen elämäni kuva on otettu keskustan puoluekokouksessa Turussa vuonna 1980. 

Puheenjohtajavaalissa 33-vuotias Väyrynen haastoi 16 vuotta puoluetta johtaneen Johannes Virolaisen. Kuvassa Virolainen onnittelee Väyrystä vaalivoitosta. 

Katsomo-video ei ole saatavilla

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja