Tunnistatko itsesi? Toksinen häpeä myrkyttää ihmistä sisältä: "Eräänlainen kuolemantyhjiö"

Miten toksisesta häpeästä voi vapautua? 2:09
Pitääkö voimakkaasta häpeästä kertoa ammattiauttajalle? Videolla Hellsten kertoo, miten häpeää kannattasi lähteä karistamaan kannoiltaan.

Kulttuuriin valettua häpeää on vaikea tunnistaa. Häpeästä irti pääseminen onkin haastava mutta tärkeä prosessi. Kirjailija ja terapeutti Tommy Hellsten kertoi Uutisaamussa, mistä häpeä johtuu ja miten siitä voi vapautua.

Häpeä on yleinen tunne. Terve häpeä auttaa meitä toimimaan sosiaalisissa tilanteissa ja näyttää ihmiselle oman kokonsa. Jos ihminen ei alkuunkaan tunne häpeää, hän vyöryy "hävyttömästi" ja kunnioittamatta toisten yli.

Toksinen häpeä sen sijaan on yksi piilotelluimmista tunteistamme. Pahimmillaan se myrkyttää ihmistä sisältä päin. Monesti häpeän tunne on kylvetty jo lapsuudessa, mutta se voi syntyä myöhemminkin.

– Ihmisen kaikkein suurin tarve on nähdyksi ja kuulluksi tulemisen tarve. Siis yhteyden, vastavuoroisuuden ja rakkauden tarve. Häpeä valautuu sinne, mistä rakkaus väistyy eli missä ei tule nähdyksi, kuulluksi ja kohdatuksi, pitkän linjan terapeutti ja kirjailija Tommy Hellsten sanoi Uutisaamussa.

– Se tyhjiö, mikä ihmiseen valetaan tällä tavalla on eräänlainen kuolemantyhjiö, joka johtaa ihmisarvon romahtamiseen ja lamaantumiseen ja on äärettömän tuskallinen tila.

Kohtaamaton häpeä sairastuttaa 

Ihminen kokee, että häpeän aiheuttama kelvottomuuden ja arvottomuuden tunne on totta. Että hän on yksinkertaisesti huono ihminen, vaikka todellisuudessa häntä on vain kohdeltu huonosti. Myrkyllinen häpeä saa ihmisen rakentamaan ympärilleen suojaavan kuoren.

– Toksisen häpeän voima perustuu siihen, ettei sitä tunnista häpeäksi, Hellsten sanoi.

Ihminen ei välttämättä edes itse ymmärrä kärsivänsä häpeästä. Se ei aina ilmene punastumisena tai käsien vapinana vaan voi ottaa muodokseen esimerkiksi perfektionismin tai paradoksaalisesti häpeämättömyyden. Karuimmillaan ihminen elää elämänsä eri persoonana kuin oikeasti on.  

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Jos häpeäänsä ei kohtaa, voi se johtaa esimerkiksi masennukseen, riippuvuuksiin ja syömishäiriöihin. Koska kyseessä on hyvin piiloteltu ja yhteiskuntaan valettu tunne, ei oireilun syytä välttämättä tunnisteta edes terveydenhuollossa.

"Heikkous on ihmisen arvokkain ominaisuus"

Häpeästä kärsivä yrittää kaikin keinoin etsiä asioita, jotka saisivat hänet tuntemaan olonsa riittäväksi ja rakastettavaksi. Tärkeää olisi tärkeintä löytää ympärilleen ihmisiä, jotka arvostavat eivätkä mitätöi. 

Matka on haastava, sillä päämäärään päästäkseen ihmisen tulisi uskaltaa näyttää haavoittuvuuttaan eri ympäristöissä. Tärkeää olisi osata tarkastella yhteiskunnan ihanteita kriittisesti. 

– Heikkous on ihmisen arvokkain ominaisuus, koska se vie hänet sinne, mitä hän eniten tarvitsee eli rakkautta, Hellsten totesi.

Taakkana turha häpeä - miten eroon mielen myrkyttäjästä? 8:32
Katso koko haastattelu videolta.

Lue myös:

    Uusimmat