Tunnistatko itsesi? Tällainen työ altistaa työriippuvuudelle ja terveysongelmille

Uuden tutkimuksen mukaan vaativa työ saattaa lisätä työriippuvuuden kehittymisen riskiä. Työaddiktio puolestaan lisää riskiä masennuksen ja uniongelmien kehittymiselle.

Tiedotteessaan tutkijat luonnehtivat työnarkomaaneiksi ihmisiä, jotka työskentelevät yli seitsemän tuntia viikossa enemmän kuin muut. Syyt runsaalle työnteolle vaihtelevat, mutta tavasta näyttäisi olevan joka tapauksessa pidemmällä tähtäimellä enemmän haittaa kuin hyötyä.

Selvittääkseen työriippuvuudelle alttiita ihmisryhmiä tutkijat värväsivät 187 ranskalaista työntekijää vastaamaan kysymyksiin työnteostaan sekä hyvinvoinnistaan.

Analyysin perusteella vaativa ja päätösvaltainen työtehtävä sekä työntekijän saama kontrollin tunne työnteosta näyttävät altistavan ihmisen työriippuvuudelle ja sen aiheuttamille negatiivisille vaikutuksille. Myös naissukupuoli näytti tutkimuksessa lisäävän työriippuvuuden todennäköisyyttä.

Työriippuvuuden negatiiviset vaikutukset

Tutkimuksen mukaan työriippuvuudelle alttiilla ihmisillä on kaksi kertaa suurempi riski sairastua masennukseen.

Analyysin perusteella työriippuvuudelle alttiit työntekijät myös nukkuivat huonommin kuin ihmiset, joilla oli pieni riski työriippuvuuden kehittymiselle. Korkean riskiryhmän työntekijät myös kokivat enemmän stressiä ja vähemmän hyvinvointia.

Tutkimus ilmestyi International Journal of Environmental Research and Public Health -julkaisussa.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat