Superenergiset yrittäjämiehet eivät tunnistaneet uupumuksen oireita: "Väsymys ja ammatillisen itsetunnon heikkeneminen kuulostivat yrittäjän maanantailta"

Vakavan uupumuksen kokenut Tomi Kaukinen ei tunnistanut oireita:"Kuulostivat yrittäjän maanantailta" 1:11
Vakavan uupumuksen kokenut Tomi Kaukinen sanoo lääketieteellisten määrittelyjen tehneen hänelle jopa hallaa.

Tomi Kaukinen teki pitkää päivää yrittäjänä ja harjoitteli Ironman-kisaan. Hän ei ottanut uupumusta tosissaan, ennen kuin seinä tuli vastaan ja hän joutui sairaalaan.

Tomi Kaukinen tituleeraa itseään viralliseksi epäonnistujaksi. Hän joutui luopumaan keskeisistä elämän sisällöistään uupumisen takia: oman start up -yrityksensä pyörittämisestä ja Ironman-kisaan osallistumisesta

Kaukinen menestyi ja tahkoi rahaa, kun selittämättömät kivut alkoivat vaivata.

– Minulla oli alavatsassa fyysisiä kipuja, joiden syyt olivat minulle epäselviä kauan. Aika moni, joka kokee syvää tuskaa, huomaa, miten vaikeaa on kertoa lääkärille, miltä se tuntuu. Puolen vuoden aikana minulle tehtiin ultraäänikokeita, otettiin verikokeita ja virtsanäytteitä. Fysiatri ja psykiatri tutkivat. Kaikki sanoivat samaa: "Ei sussa ole mitään vikaa", Kaukinen kertoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Lopulta psykiatri osasi yhdistää fyysiset oireet uupumukseen.

– Tästä alkoi vasta oman uupumuksen tiedostaminen, mutta mitään ratkaisevaa ei tapahtunut.

Kaukinen sanoo, että hänen oli vaikea tunnistaa itsensä uupumuksen määrittelyistä.

– Ajattelin, etten varmaankaan ole uupunut, koska en sovi siihen kategoriaan. Oireet – väsymys ja ammatillisen itsetunnon heikkeneminen – kuulostivat yrittäjän maanantailta, Kaukinen sanoo.

Täysi vauhti diagnoosin jälkeenkin

Uupumusoivalluksen jälkeenkin Tomi Kaukinen jatkoi töitä täydellä vauhdilla: treenasi Ironman-kisaan ja matkusti ympäri maailmaa.

– Oma yritys on kuin pikkulapsi. Mietin, että seuraavan diilin ja askelmerkin jälkeen otan chillisti. Lähdin vetämään uutta Ironman-kisaa täysin uupuneena ja päädyin sydänongelmien takia sairaalaan. Pulssi oli 200, vaikka olin lepotilassa useita tunteja.

Kaukinen päätyi lopulta syömään masennuslääkkeitä ja pitkälle sairauslomalle.

– Olin syönyt lääkkeitä 6–7 viikkoa, kun oireet alkoivat lievetä. Päätin hypätä yrityksestäni pois ja aloittaa elämäni uudestaan.

Kaukinen sanoo voivansa nyt hyvin.

– Mielialalääkkeitä söin 1,5 vuotta. Ne auttoivat minua jäsentelemään ajatuksia. Se auttoi, että luovuin yrittäjyydestä ja sain olla sairauslomalla vuoden. Tärkeimmäksi asiaksi nousi uni.

"Yhtenä aamuna et jaksa nousta sängystä"

Toimitusjohtaja Ari Mokko Ductor Oy:sta kertoo uupumuksen tuntuneen hänelläkin aluksi fyysisinä kipuina. Mokko oli tuonut Suomeen Esprit-vaateketjun, kotona oli pienet lapset. Yhdistelmä oli liikaa.

– Muotikauppa on nopealiikkeistä liiketoimintaa. Tuotteiden elinkaari on maailman nopeinta: 1–2 kuukautta. Jos aikoo pärjätä, pitää nousta kovaa ja olla kekseliäs, Mokko kuvailee työtään.

Video: "Lääkäri näki, että jätkä käy vähän ylikierroksilla"

"Lääkäri näki päältäpäin, että jätkä käy vähän ylikierroksilla" 1:22
Ari Mokko sanoo jopa vapaa-ajan olleen "järjetöntä ylisuorittamista". 

Mokon ensimmäiset oireet olivat krooninen väsymys ja kivut eri puolilla kehoa. Mokon kova vauhti loppui täydelliseen romahdukseen.

– Tällainen päättyy aina omaan mahdottomuuteensa. Tulee täydellinen romahdus, ja yhtenä aamuna et jaksa nousta sängystä. Olet kolme kuukautta lomalla, ja tuntuu, ettet ole lomalla ollutkaan.

– Hiffasin kuitenkin aika nopeasti, että kyse on psyykkisestä tilasta. Riittämättömyyden tunne oli syvällä. Kun pääsin käsittelemään asiaa, ja yhdistin siihen hyvän ruokavalion sekä sopivasti liikuntaa, pystyin palautumaan.

Katso Tomi Kaukisen ja Ari Mokon koko haastattelu Viiden jälkeen -ohjelmassa:

Superenergiset yrittäjämiehet eivät tunnistaneet uupumuksen oireita:"Väsymys ja ammatillisen itsetunnon heikkeneminen kuulostivat yrittäjän maanantailta" 15:02

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!


Lue myös:

    Uusimmat