Tunnistatko ihosairauden? Näistä merkeistä lääkäriin

Yksi ihon tehtävistä on suojata elimistöä. Ikääntyminen kuivattaa ihoa ja heikentää sen suojaa, joten sairauksia ja ihottumaa ehkäistäkseen ihosta kannattaa pitää hyvää huolta.

Iho on ihmisen suurin elin. Yksi sen tehtävistä on suojata elimistön puolustusjärjestelmää mikrobeilta, kemikaaleilta, auringolta ja hankaukselta. Ihon läpäisyeste voi kuitenkin vaurioitua. Se voi menettää suojaansa esimerkiksi kuivuessaan, jolloin se ei enää suojaa samaan tapaan.

– Lisäksi kuivuminen altistaa raapimiselle ja raapiminen aiheuttaa haavoja tai arpia. Jos ihon raapii rikki, niin liikkeelle voi lähteä kaikenlaisia infektioita, kertoo ihotautien erikoislääkäri Sampsa Kauppi.

Kauppi suosittelee rasvaamista ensisijaiseksi hoidoksi ihon kuivuuteen. Suurinta osaa auttaa myös aurinko – kesäaikana iho ei kuivu niin helposti kuin talvella – mutta Suomessa sitä ei ole tarjolla ympäri vuoden ja silläkin on omat haittansa.

– Rasvaaminen on yksinkertaisin perushoito. Aina ei ole pakko rasvata, voidaan myös käydä öljykylvyssä. Osalle öljy kylpyvedessä riittää hyvin ihonhoitoon.

Kaikille rasvaaminen ei tietenkään ole välttämätöntä, mutta etenkin suurella osalla ikääntyneistä iho on kuiva. Silloin ihon kosteudesta huolehtiminen ei ole vain kosmeettista, vaan sillä on todellinen ihosairauksia ehkäisevä tehtävä.

– Säännöllisellä voitelulla voidaan sienien ja bakteeri-infektioiden lisäksi ehkäistä säärihaavojen ilmaantumista, Kauppi muistuttaa.

Jos ihonhoidon laiminlyö tarpeeksi pitkään, ihottuma voi jopa kroonistua eikä hoidon aloittamista siksi kannata lykätä.

Siitä huolimatta Kauppi paljastaa, että ihmisiä voi olla vaikeaa saada muuttamaan käytöstään. Monen ei ole tarvinnut käyttää voiteita nuorena, ja sitä on vaikeaa aloittaa vanhempana, vaikka tarvetta alkaisi ollakin. Ja jos on tottunut käyttämään vahvoja saippuoita, tavasta voi olla vaikeaa päästä eroon.

– Käytöstään ei välttämättä muuta niin helposti etenkään, kun ikää alkaa olla enemmän.

Kun voidekaan ei auta

Kaikkiin iho-ongelmiin voitelukaan ei auta. Jos rasvaamisen on ottanut tavaksi ja ihoaan rasvaa kahdesti päivässä eikä ihottuma hellitä, tulisi Kaupin mukaan siirtyä mietoihin, reseptivapaisiin kortisonivoiteisiin.

– Jos ihoa ei silläkään saada kuriin, sitä on hyvä käydä näyttämässä lääkärissä.

Jos esimerkiksi kasvoilla on yksittäinen ihottumaläiskä, joka ei reagoi lainkaan kortisonivoiteeseen, niin on mahdollista, että kyseessä on ihosyöpä tai ihosyövän esiaste.

– Ihosyöpä on pahin skenaario, mutta osa muistakin ihotaudeista voi olla vaarallisia.

Lue myös:

    Uusimmat