Tunkkainen koti? 6 vinkkiä raikkaampaan sisäilmaan

Puhtaamman sisäilman saavuttaminen ei vaadi valtavia ponnistuksia, mikäli kodin rakenteissa ei ole vikaa, eikä kyseessä ole kosteusvaurio. Raikas koti on pölytön ja hajuton.

Näiden vinkkien avulla kotisi pysyy miellyttävän raikkaana – ja pöpöt pysyvät kurissa:

Luota viherkasveihin

Viherkasvit puhdistavat ilmaa ja jopa suodattavat siitä myrkkyjä. Lisäksi ne tekevät ilmasta happirikkaan ja hyödyntävät uloshengityksessä syntyvää hiilidioksidia.

Tuuleta

Pidä ikkunoita auki mahdollisimman paljon. Käytä läpivetoa hyväksesi erityisesti, jos sinulla on takka tai kaasuliesi. Talvella kirpakka ulkoilma raikastaa kodin nopeasti.

Kesäkuumalla tuulettaminen kannattaa hoitaa öisin, sillä muuten kodista voi tulla sietämättömän kuuma.

Siivoa myrkyttömillä tuotteilla

Käytä siivouksessa viinietikkaa, ruokasoodaa, sitruunamehua ja muita luonnollisia puhdistajia, niin vältyt kemikaalipommien sisältämiltä myrkyiltä. Jos joudut turvautumaan kemikaalipuhdistajiin, luo käyttöohjeet huolella ja siivoa jälkesi.

Käytä eteistä

Jätä kengät tuulikaappiin, niin et kuljeta saasteita niiden mukana kotiisi. Eteisessä kannattaa olla kuramatto, ja jos asut omakotitalossa, voit laittaa pihalle ruohomaton, johon suurimmat kivet ja kurat jäävät.

Imuroi

Imuroi matot ja lattiat usein, jotta niihin ei kerry pölyä, koirankarvoja tai muuta likaa. Pese ovimatot säännöllisesti. Pelkkä imurointi ei aina riitä, vaan silloin tällöin olisi hyvä pyyhkäistä viimeisetkin pölyn ja lian rippeet kostealla mopilla ja hyväntuoksuisella puhdistusaineella.

Pudista matot

Irtonaiset matot ovat kokolattiamattoja kätevämpiä, sillä ne on helppo viedä ulos tuulettumaan ja tampattavaksi. Valitse luonnonmateriaaleista tehtyjä mattoja. Muista huoltaa mattojasi säännöllisesti, sillä etenkin korkeanukkaiset matot keräävät juureensa paljon likaa ja pöpöjä.

Lue myös:

    Uusimmat