Mainos

Venäjä-raportti julki - pahin vaihtoehto Venäjän eristäytyminen

Helsingin yliopiston Alekstanteri-instituutin tuore tutkimusraportti julkistetaan tänään.

Venäjä naapurina - Russia as a Neighbour-raportin on tehnyt Aleksanteri-instituutin tutkija Hanna Smith. Raportissa hahmotellaan mahdollisia skenaarioita Venäjän tulevaisuuteen ja Venäjän naapureiden välisiin suhteisiin.

Raportin julkistamistilaisuuteen osallistuu myös Venäjän suurlähettiläs ja muiden naapurimaiden lähettiläitä.

– Tulemme aina olemaan Venäjän naapuri, olipa Venäjä millainen hyvänsä. Nuoret ovat tulevaisuutta, joten tulevaisuus on pitkälti nuorisokysymys, pohtii entinen puolustusministeri, kansanedustaja Stefan Wallin (r) julkistamistilaisuudessa.

Tutkija Hanna Smith esittelee raportissaan useita vaihtoehtoja kuvalle tulevaisuuden Venäjästä. Smithin mukaan pahin skenaario on se, että Venäjä eristäytyy lännestä ja rajanaapureistaan.

Skenaario on raportin tekijöiden mukaan mahdollista silloin, jos preisidentti Vladimir Putin pysyy vallassa ja ei pysty saavuttamaan kansainvälisiä päämääriään.

– Täytyy kuitenkin muistaa, että tämä on epätodennäköisin tilanne, Smith kuvailee.

Parhaana vaihtoehtona Venäjä on tulevaisuudessa avoimempi, demokraattisempi valtio.

– Tämä vaihtoehto antaa eniten mahdollisuuksia Venäjän rajanaapureille. Silloin Venäjä on vapaampi, eikä niin sanottu putinismi ole valloillaan, Smith kuvailee.

Hanna Smith kuvaili myös, että Venäjän talous on huonossa tilanteessa, mutta ei silti ole lähelläkään totaalista romahdusta.

Raportin julkistamistilaisuudessa pohdittiin myös vaihtoehtoa Venäjästä osana EU:ta.

– Venäjällä oli 90-luvulla ajatus EU-jäsenyydestä. Se ajatus jäsenyydestä on vain hyvin erilainen, mitä EU:lla on. Jäsenyys on Venäjälle hyvin epätodennäköistä, sillä jos valtio haluaa toimia omilla säännöille, se ei sovi EU:n perusajatuksen kanssa, tutkija Hanna Smith sanoo.

Tilaisuutta voit seurata suorana verkkolähetyksenä eduskunnan nettisivuilta alkaen kello 10. Linkki lähetykseen tässä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.